Bluesavond met grote namen in 40-jarig Elektra

12 maart 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - PennyLeen en de Eelco Gelling Band zijn de grote namen op de Bluesavond in Elektra op zaterdag 20 maart. Met deze avond wordt het veertig jarig bestaan van JC Elektra gevierd. PennyLeen is ooit begonnen met de Nederlandse saxvirtuoos Hans Dulfer en Eelco Gelling is een van de twee grootste bluesgitaristen van Nederland.

Op 15-jarige leeftijd begon ze haar podiumcarrière onder de beschermende vleugels van Hans Dulfer. Bij hem leerde ze op saxofoon te soleren, te improviseren en samen te werken met de muzikanten om haar heen.Tot ze op eigen benen kon staan en het tijd werd om uit te vliegen. De jaren die volgden kenmerkten zich door een veelzijdigheid aan muzikale experimenten, projecten, orkesten en bands. PennyLeen was vaak te gast op podia naast Rosa King en Kaz Lux. Bij haar zoektocht naar inspiratie, werk en vooral veel plezier, kwam ze bijzondere muzikanten tegen. Zo werkte ze samen met gitaarrockband Cords, speelde lange tijd met bluesbands The Red Rooster Club en Backstreet Men, deed optredens met gitariste Ana Popovic, zangeres Tineke Schoemaker (Barrelhouse), trombonist Fred Wesley (JB Horns en James Brown) en recentelijk met zanger en soullegende Solomon Burke. Ook was zij vast bandlid in soul- en funkbands (SugarFree, Hot Cargo en Soul Qualified) en maakte regelmatig haar opwachting bij bigbands.

Na alle geweldige ervaringen in het schnabbelcircuit, de poppodia en clubs ging PennyLeen als professioneel vocaliste aan het werk bij top 100-bands Sesam en ALPHA. Naast deze bands studeerde ze eerst aan de Academie voor Lichte Muziek en later aan het Conservatorium.

Op dit moment is PennyLeen terug bij haar roots. Met PennyLeen Paradise (Bert de Jonge op drums, Koos Lonis op bas, Herman Wolters op toetsen, Pim van Dijck op gitaar) maakt ze muziek die ze samen met de band schrijft. Door haar door blues, soul, rock, funk en jazz geïnspireerde muziek zorgt de zangeres met haar band voor een frisse wind door het podiumcircuit. ,,Deze band voelt als een mooi cadeautje”, zegt PennyLeen.

Eelco Gelling wordt, met leeftijdgenoot Jan Akkerman, veelal gezien als de beste uit Nederland afkomstige gitarist. Autodidact Gelling begon zijn muzikale loopbaan in het begin van de jaren zestig in formaties als The Rocking Hurricanes en The Rocking Strings. Rond 1964 kwam zanger Harry Muskee bij Eelco's band en werd de stijl omgebogen van Shadows-achtig materiaal, naar meer blues georiënteerd werk. Bovendien werd de bandnaam veranderd in Cuby + Blizzards. De eerste lp 'Desolation' leverde C + B, zoals de band vaak kortweg genoemd werd, meteen een Edison op. Cuby + Blizzards werd absolute top, ook buiten de Nederlandse grenzen. er volgden samenwerkingen met bijvoorbeeld de Amerikaanse blueszanger/pianist Eddy Boyd, 'Praise The Blues', Herman Brood en Van Morrison. In de Cuby-periode deed Eelco Gelling echter ook wel eens andere dingen, zoals een uitstapje naar de groep Tower eind jaren zestig, met onder meer Boudewijn de Groot. De rek ging er in de jaren 70 langzaam uit en Eelco sloot zich aan bij Golden Earring, waarmee hij niet alleen speelde op een aantal platen, maar tevens op tournee ging in Amerika. Het boterde echter niet tussen het grillige gitaarwonder Gelling en het strak georganiseerde Earring-bedrijf, met als gevolg dat Eelco, na enkele jaren, midden in een Amerikaanse tournee vertrok.

Jarenlang stond zijn carrière met name in het teken van het meedoen aan (platen)sessies en gelegenheidssamenwerkingen. Tot hij eind jaren 90 Ron 'El Kroppo' Krop weer ontmoette. Gezamenlijk besloten ze een band op te zetten, waarvoor Ron de ritmesectie levert, alsmede de managerfunctie op zich neemt: de Eelco Gelling Band. De band koos niet voor de gemakkelijkste weg. Er wordt namelijk nauwelijks werk gespeeld uit Eelco's C + B-periode '64 - '76 en dat is wel eens moeilijk te verteren voor de die-hard fans uit die tijd. Door het vele spelen door de jaren heen beginnen zij nu echter gewend te raken aan de aanpak van de band, die kiest voor een avontuurlijke weg; geen optreden is hetzelfde.

De entree voor deze avond bedraagt 9 euro. De zaal gaat open om 20.00 uur. Adres: JC Elektra, Stationsweg 4 Sliedrecht (www.elektra-sliedrecht.nl).

advertentie
advertentie