‘Vroeger wilde ik minister-president worden’

13 maart 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Welbespraakt en bevlogen; deze woorden typeren de nieuwe politica van de ChristenUnie in Sliedrecht. Marije Mulder, studente politicologie, is nog maar 21 jaar en komt nu al met 166 voorkeurstemmen in de raad. Waar komt die passie voor politiek vandaan, en wat wil ze voor Sliedrecht gaan betekenen? Portret van een jonge nieuwkomer in de Sliedrechtse politiek.

Door Ariënne Megchelsen

,,Ik heb een grote familie en veel vrienden die op mij gestemd hebben”, lacht Marije bij de vraag hoe ze aan zoveel stemmen komt. ,,Mijn vrienden hebben het weer doorverteld aan hun vrienden. Ik denk dat vooral veel jeugd op mij heeft gestemd. Maar zoveel stemmen had ik niet verwacht, het was een grote verrassing.”

Op de verkiezingsavond was Marije zich nog nergens van bewust. Vanaf tien uur waren alle politici uitgenodigd om de uitslag van de verkiezingen te horen. ,,Meestal zijn de uitslagen pas om twaalf uur bekend, dus ik dacht: ik ga om half elf wel even kijken.” Toen ze bij het verkiezingsbureau aankwam, waren de meeste stemmen echter al geteld. ,,Merwe TV kwam meteen op me af, of ik een interview wilde geven. Ik zei: ik ga eerst eens even binnen kijken wat er bekend is. Het was nog even spannend of de SGP-CU de zevende zetel zou krijgen. Om twee uur ben ik weer naar huis gegaan. Toen ik thuis was, werd ik gebeld dat ik 166 voorkeurstemmen had en dat de partij weer zeven zetels had. Ik kon dus rustig gaan slapen, zeiden ze.”

Minister-president

Jongeren en politiek, geen voor de hand liggende combinatie. Marije ziet ook dat het veel jongeren weinig interesseert. ,,Maar bij mij zit het er al van jongs af aan in. Ik had altijd overal een mening over. Vroeger wilde ik minister-president worden. Die ambitie heb ik inmiddels bijgesteld, maar ik denk dat de politiek erg belangrijk is als je iets wilt betekenen voor de samenleving. Ik vind dat de politiek een weerspiegeling van de samenleving moet zijn. Wij vertegenwoordigen de burgers, dus het klopt niet als er alleen maar oudere mensen in de politiek zitten.” Wil ze zich dan ook speciaal voor jongeren inzetten? ,,Ik streef er zeker naar om er te zijn voor de jeugd. Maar ik presenteer me niet als specifiek aanspreekpunt voor jongeren. In de ChristenUnie zijn er meerdere mensen die heel goed met de jeugd zijn, zoals Theo den Braanker. En ik vind dat de CU tot nu toe altijd veel voor jongeren heeft gedaan.”

Lantaarnpalen en hondenpoep

Lokale politiek had niet meteen haar voorkeur. ,,Ik dacht altijd dat lokale partijen alleen maar beslissen over lantaarnpalen en hondenpoep. Maar toen ik me er meer in ging verdiepen, kwam ik erachter dat ze over echt belangrijke dingen beslissen.” Marije zat al twee jaar in het bestuur van de ChristenUnie voordat ze als kandidaat op de verkiezingslijst werd geplaatst. Voordat ze voor deze partij koos, heeft ze zich wel grondig in de verschillende partijprogramma’s verdiept. ,,Dat ik iets christelijks wil, was duidelijk. Maar ik heb wel getwijfeld tussen de SGP, CU en CDA. Ik heb hun programma’s naast elkaar gelegd en gekeken wat het dichtst bij me ligt. De CU past het beste bij mijn principes en ideeën.”

Vanaf november 2009 heeft Marije als voorbereiding op haar functie de fractievergaderingen bijgewoond. ,,Ik heb ontzettend veel geleerd van de fractieleden. Ze zijn heel behulpzaam. Het is eigenlijk net een gezin; als ik iets niet wist, mocht ik altijd bellen of mailen. Ik word helemaal geaccepteerd.”

In gesprek

Praten met de burger is het belangrijkste speerpunt van Marije. De komende vier jaar wil ze veel werkbezoeken afleggen. ,,Burgers zijn vaak een beetje huiverig voor de politiek, maar ik denk dat ze het toch heel goed vinden als politici met hen in gesprek gaan. Wij zitten daar voor hen.” Marije hoopt dat ze de portefeuille Zorg en Welzijn krijgt. Voordat ze politiek ging studeren, heeft ze anderhalf jaar Pedagogiek gestudeerd. ,,Op dat gebied ligt mijn interesse. Ik vind het bijvoorbeeld belangrijk dat we in Sliedrecht peuterspeelzalen aan scholen gaan koppelen. Maar ook voor de oude mensen moet goed gezorgd worden. Ook in Sliedrecht vergrijst de bevolking steeds meer, dus daar moeten we goed rekening mee houden.” Helemaal politiek correct voegt ze er aan toe: ,,Maar voor elke andere portefeuille ga ik natuurlijk ook erg mijn best doen. Het is namelijk nog lang niet zeker dat ik Zorg en Welzijn krijg.”

Kunnen we Marije over een paar jaar in de landelijke politiek zien? ,,Ik ga eerst maar eens kijken hoe de komende vier jaar bevallen. Wat ik in de toekomst wel graag zou willen, is een baan bij het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie. Dat instituut doet allerlei onderzoeken om het beleid van de CU te ondersteunen. Ik zou graag onderzoek doen naar onderwijs. Daar moet in Nederland namelijk veel aan verbeterd worden.”

advertentie
advertentie