Cursus Weidevogelbescherming bij Vogelwacht

14 maart 2010 om 00:00 Nieuws

WIJNGAARDEN - De Weidevogelwerkgroep van de Natuur- en Vogelwacht De Alblasserwaard (NVWA) biedt de nieuwe cursus 'Weidevogelbescherming in de praktijk' aan voor vrijwilligers en boeren die de weidevogels aan het hart gaat. De cursus start dinsdag 30 maart en bestaat uit twee theorie-avonden en een praktijkochtend op zaterdag. De cursus wordt gehouden in het Streeknatuurcentrum Alblasserwaard van de NVWA in Papendrecht.

Weidevogelbescherming door vrijwilligers bestaat in de Alblasserwaard al meer dan 20 jaar. Elk voorjaar trekken ze enthousiast het veld in om de veehouder te helpen bij het opsporen van de weidevogelnesten. In de moderne veehouderij met intensief graslandgebruik, zoals vroeg maaien, moet er bijzondere aandacht worden besteed aan de vogels. Om ze te laten broeden en hun kuikens te laten opgroeien doen veel veehouders aan weidevogelbeheer. Ze beschermen de nesten en creëren geschikt weiland voor de kuikens. Zij doen dit vaak in samenwerking met vrijwilligers.

De ervaring van de werkgroep is dat er elk jaar weer nieuwe natuurvrienden zijn. Om het werk goed te doen is er vogelkennis nodig, hun leefwijze en de manier waarop de veehouder de nesten en de jonge vogels beschermt bij de werkzaamheden. Degene die zich na de cursus als vrijwilliger wil inzetten, zal met een ervaren vogelaar het veld in gaan. Het beschermingswerk kost minimaal vier uur per week aan tijd in de periode van eind maart tot half juni. Tevens nodigt de werkgroep boeren uit die hun weidevogelkennis willen bijspijkeren.

In de eerste les wordt aandacht gegeven aan de soorten weidevogels, hun biotoop en levenswijze. In de tweede les is er aandacht voor bedreigingen, kansen en overheidsbeleid, gevolgd door de praktijk op het agrarische bedrijf. Vogels observeren, nesten opsporen, markeren, registreren, overleg tussen boer en vrijwilliger, enzovoort komt aan de orde in de derde les. Les vier gaat over inpassing van weidevogelbescherming in de bedrijfsvoering van het veehouderijbedrijf en de vijfde les is een veldochtend op eenveehouderijbedrijf met succesvolle weidevogelbescherming. De boer geeft uitleg over de inpassing van de bescherming in het bedrijf en de samenwerking met vrijwilliger. Daarna gaat de groep met trekker en landbouwwagen het veld in.

De cursus wordt gegeven in het Streeknatuurcentrum Alblasserwaard, Matenaweg 1 in Papendrecht (nabij het Westeinde van Wijngaarden). Telefoon: 0184-412618. De lesavonden zijn op dinsdagavond 30 maart (aanvang 20:00 uur les 1 en 2), dinsdagavond 6 april (aanvang 20:00 uur les 3 en 4) en zaterdagochtend 17 april (aanvang 10:00 uur les 5). Opgeven voor de cursus kan bij Jan Andeweg via 0184-683119 of ja.andeweg@telfort.nl, of bij Jan Paul van der Molen via 078-6187248. De kosten bedragen 20 euro inclusief koffie en cursusmateriaal. De cursuskosten kunnen worden overgemaakt op rekening 4287.90666 t.n.v. Natuur- en Vogelwacht “De Alblasserwaard” te Papendrecht, o.v.v. 'weidevogelcursus'.

advertentie
advertentie