Voorbereidingen compressorstation mogen door

15 maart 2010 om 00:00 Nieuws

WIJNGAARDEN – De voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van het gascompressorstation zoals het de bodem in trillen van damwanden kunnen ongehinderd worden voortgezet. Dat is de uitspraak van de rechter inzake het kort geding dat de Stichting Behoud Polders Graafstroom vorige week had aangespannen om de gemeente Graafstroom per direct een bouwstop te laten afkondigen.

Door Johan Heijkoop

De stichting meent, mede op basis van jurisprudentie, dat voor het aanbrengen van damwanden een bouwvergunning vereist is, terwijl de gemeente en Gasunie op het standpunt staan dat dit niet nodig is omdat het om voorbereidende werkzaamheden en tijdelijke bouwwerken gaat. Gezien zijn onverbiddelijke uitspraak lijkt de rechter dit standpunt te delen. Maar de uitleg daarvan zal hij pas volgende week bekend maken. Dit tot ongenoegen van stichtingsvoorzitter Carel de Knegt, die verwacht dat tegen die tijd de door hem aangevochten trilwerkzaamheden inmiddels voltooid zullen zijn.

Gerben van Dijk, woordvoerder van Gasunie, toont zich daarentegen een blij mens dat de rechter kennelijk het algemeen belang heeft laten prevaleren bij zijn uitspraak.

De Knegt kan er echter nog steeds niet bij dat de bezwaren van individuele burgers zomaar aan de kant geveegd worden en dat daarbij in zijn optiek de wettelijke regels kunnen worden overtreden. ,,Gasunie heeft het hele gemeentebestuur gewoon goed met z’n ballen tussen de bankschroef zitten”, drukt hij het wat minder diplomatiek uit.

Daarnaast stoort het hem zeer dat de advocaat van de gemeente nu ook openlijk in twijfel trekt dat de inmiddels opgetreden schade aan zijn woning het directe gevolg zou zijn van de trilwerkzaamheden. ,,Dit terwijl wethouder Dirk Heijkoop hier onlangs toch zelf heeft kunnen vaststellen dat we met trillingsoverlast te maken hebben”, zegt hij.

Hoger beroep aantekenen tegen de uitspraak van de rechter heeft volgens hem geen zin omdat het kwaad inmiddels al geschied is. Desondanks geeft hij zich nog niet gewonnen. ,,We hebben zeven andere bezwaarschriften ingediend”, klinkt het nog altijd even strijdvaardig. Zo wordt nu de milieuvergunning aangevochten. ,,Met als gevolg dat er dan ook geen bouwvergunning kan worden verleend”, aldus de juridisch goed onderlegde De Knegt. Daarnaast zegt hij deze week een klacht over burgemeester Dirk van der Borg naar het ministerie van Binnenlandse Zaken te zullen sturen. Kortom, de strijd om het compressorstation is voor De Knegt en zijn stichting nog lang niet ten einde.

advertentie
advertentie