Biesbosch gaat de strijd aan tegen afval

17 maart 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Het ijs en de sneeuw zijn nog maar net gesmolten en natuur- en recreatiegebied de Hollandse Biesbosch maakt zich klaar voor het nieuwe hoogseizoen. Op maandag 22 maart start een grootscheepse campagne om het zwerfafval in het gebied drastisch te verminderen. Hiertoe worden onder andere dertig nieuwe afvalbakken geplaatst rond de zwemplas.

Het plaatsen van de afvalbakken vormt de aftrap van de anti-afvalcampagne 'Natuur altijd Schoon'.Vooruitlopend op het lente- en zomerseizoen worden er maandag 22 maart dertig nieuw, speciaal ontworpen afvalbakken geplaatst op het terrein rondom de zwemplas. De hele winter is een team bezig geweest met het ontwerpen en testen van afvalbakken. Aan het testen kwamen zelfs explosieven te pas. Het resultaat: een robuuste, duurzame bak die bestand is tegen weersinvloeden, wespen, kwajongensstreken en die heel veel blikjes en ander picknickafval kan bergen.

Het plaatsen van de bakken gebeurt door het in de grond ‘heien’ van grote stalen buizen.

De campagne wordt vervolgd met een schildersfeest voor kinderen uit de regio. Zodra de temperaturen gaan stijgen wordt een aantal kunstenaars uitgenodigd om samen met de kinderen de nieuwe afvalbakken te komen beschilderen. Dit evenement gaat eind mei of begin juni plaatsvinden. Kinderen die willen meedoen, kunnen zich opgeven bij Biesboschcentrum Dordrecht, ná bekendmaking van de datum (via o.a. Het Kompas).

De campagne 'Natuur altijd Schoon' heeft tot doel de natuur van de Biesbosch en het recreatiegebied schoner, prettiger en veiliger te maken voor mens en dier. Niet alleen recreanten hebben last van het rondslingerende afval. Ook de dieren in de Biesbosch. Konijnen, vogels, reeën, bevers ondervinden veel levensbedreigende problemen van plastic zakjes, blik, nylondraadjes en plastic snippers. Dieren krijgen de rommel in hun maag of raken erin verstrikt en meer dan eens wordt ze dat fataal.

advertentie
advertentie