Benefiet JpdL voor kleuterschool in Botswana

17 maart 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT – Jan pak de Leuning (JpdL) geeft op vrijdag 9 april een Benefietconcert in De Lockhorst voor de Stichting Build on a Rock. De opbrengst wordt gebruikt voor de bouw van een kleuterschool voor de San in Botswana. Het wordt een avond met muziek en humor voor jong en oud, want ook kinderen zijn samen met hun ouders of opa’s en oma’s van harte welkom.

Door Margreet Strijker

Stichting Build on a Rock bestaat volledig uit vrijwilligers en is in 2006 opgericht door jongeren uit de Randstad die het als hun verantwoordelijkheid zien de minder bevoorrechten in deze wereld te ondersteunen. Ze doen dit met kleinschalige projecten in ontwikkelingslanden. Build on a Rock is vernoemd naar de vaste Rots waar de organisatie op bouwt, Jezus Christus. Regardt Krüger voorzitter van Build on a Rock en ‘Regardtseur’ van JpdL is de initiatiefnemer van het benefietconcert. Vorig jaar vierde de driemansband het 5-jarig lustrum met ‘Een vet feest’ in De Lockhorst. Dit leverde een uitverkochte zaal op en er wordt gehoopt op een herhaling daarvan.

Regardt: ,,De San zijn ook wel bekend als bosjesmensen en behoren tot de armsten van Botswana. Ze zijn van oorsprong nomaden maar krijgen door de exploitatie van diamantmijnen steeds minder bewegingsruimte. Eén van de San nederzettingen is !Xere, een dorpje diep in het binnenland. Botswana is een rijk land met een grote kloof tussen rijk en arm. De regering voorziet alleen in basis en middelbaar onderwijs. Maar dan is het vaak al te laat voor de San kleuters. Deze kinderen hebben een grote taal- en kennisachterstand in vergelijking met kinderen uit de meer stedelijke gebieden. Door een kleuterschool kan deze kloof overbrugd worden.”

In september gaan twintig vrijwilligers van ‘Build on a Rock’ helpen met de bouw ervan. Het project wordt gesteund door het NCDO (Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling) die het ingezamelde bedrag zal verdubbelen. ,,Dus iedere geschonken euro telt twee keer. En omdat de opbrengst van de avond bestemd is voor kinderen in Botswana zijn de kinderen hier van harte welkom om mee te helpen bouwen, door van de avond te komen genieten.” Leadzanger JanAndré zal zijn inmiddels befaamde Kabouter Plopdans samen met het jongste deel van het publiek ten tonele voeren. Verder staan allerlei nummers uit de laatste halve eeuw muziekgeschiedenis op het repertoire, waarbij rock & roll noch smartlap geschuwd worden. Maar de Jannen hebben nog geen idee wat ze precies gaan zingen en spelen tijdens het benefietconcert: ,,We werken nooit met setlijsten. Onze KeyboardJan steekt een gedeelte van zijn energie in het spotten van de zaal. Hij speelt in op wat er gebeurt en stemt de nummers af op het publiek.” Het voorprogramma wordt verzorgd door de Balcony players, een enthousiaste groep muzikanten, die een zomerse mix van Klezmer, Gypsy en andere energieke volkse muziek spelen. Het repertoire bestaat zowel uit traditionele songs, maar ook uit eigen composities waarin invloeden van ska, gypsy, tango en klezmer gemengd zijn.

Benefiet op vrijdag 9 april in de Lockhorst: ‘Jan pak de Leuning bouwt mee.’ Entree: Kinderen (tot 12 jaar) €2,50 inclusief snoepzak. Volwassenen €7,50 incl. koffie of thee. Aanvang 19.30 uur (deuren open 19.00 uur). Kaarten zijn te bestellen via www.janpakdeleuning.nl en www.buildonarock.nl.

advertentie
advertentie