Baggerdirigent geeft gratis feestje

24 maart 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT – Wie zin heeft in een gratis feestje kan zaterdag 10 april terecht bij Leo’s Korenmiddag in Theater de Lockhorst. Leo Prinz, de dirigent van Smartlappenkoor Bagger viert dan zijn 40-jarig jubileum en het bereiken van de AOW gerechtigde leeftijd en nodigt iedereen uit om dit mee te komen vieren. Behalve het Baggerkoor staan ook twee andere koren die onder zijn leiding staan, namelijk de Dolle Diva’s en Smartlappenkoor Beverwijk, op de Sliedrechtse planken.

Door Margreet Strijker

Leo Prinz begon op zijn achtste jaar met pianoles en later studeerde hij af op koordirectie en piano op het conservatorium. Hij begon zijn dirigenten carrière op 25-jarige leeftijd bij een kerkelijk jongenskoor.

Al eind vorig jaar vroeg de dirigent de koorleden om de 10e april 2010 vrij te houden in de agenda’s. Maar over het waarom liet hij zich lang niet uit. Elke repetitieavond werd er volop gespeculeerd: ,,Gaat hij trouwen? Wordt hij 30 jaar? Of misschien 40, 50 of 60? Wordt hij opa? Of is het zijn dirigentenjubileum?” Het bleek dus om het laatste te gaan. En om de pensioengerechtigde leeftijd. Maar aan zijn pensioen lijkt de altijd vrolijke dirigent nog lang niet toe te zijn. Op de vraag waarom hij dit gratis korenfestival organiseert haalt hij zijn schouders op: ,,Nou, gewoon omdat een korendag altijd gezellig is en ik het leuk vind als mijn koren elkaar leren kennen. Veel publiek erbij geeft natuurlijk meerwaarde aan zo’n feest, dus ik hoop dat er veel mensen op dit vrolijke middagje af zullen komen.”

Smartlappenkoor Beverwijk is opgericht in 1989. Het koor telt dit moment 48 leden: 30 vrouwen en 18 mannen. Volgens Leo zingen zij voornamelijk de echte oude smartlappen en levensliederen. Bijvoorbeeld: 'Fiere schooiershart', 'Vissersleed' en 'Hutje aan de zee'. Over zijn Dolle Diva’s uit Nieuwegein zegt hij: ,,Als het maar swingt, dan vinden zij het prachtig. Ze zijn in 2003 gestart met een klein groepje van 15 vrouwen en nu zijn het er 65.” De Dolle Diva’s treden op in het zwart met daarbij allerlei cyclaam/paarse creaties, zoals hoeden, sjaals, banden kettingen en boa’s. Ze brengen vooral gezellige nummers als: 'Brussel', 'Meisjes met rode haren' en 'E viva España'.

Smartlappenkoor Bagger dat in 1996 aanvankelijk als grap gelanceerd werd is uitgegroeid tot een echt koor met 140 leden inclusief de eigen Baggerband. Bij hen staan behalve smartlappen ook zeemansliedjes en vrolijke meezingers op het repertoire. 'Droomland', 'Waar de wind' en 'Paradiso' zijn daar voorbeelden van. Leo vertelt dat Christel, een zangeres uit Castricum, het pauzeoptreden voor haar rekening neemt: ,,Ze brengt nummers van onder andere Céline Dion en Whitney Houston. Ze kan echt geweldig goed zingen.”

Het Baggerkoor bijt om 12.00 uur de spits af en om 15.30 uur is er als afsluiting een gezamenlijk optreden van alle drie de koren. De presentatie is in handen van Bertie van Maaswinkel van de Dolle Diva’s. Entree gratis.

advertentie
advertentie