‘De tijd begint te dringen’

24 maart 2010 om 00:00 Nieuws

Manege Alblas

wil dat belofte

wordt ingelost

SLIEDRECHT - De bouw van de nieuwbouwwijk Baanhoek-West vordert na een immens lange aanlooptijd inmiddels redelijk gestaag. Fase II begint wortel te schieten wat betekent dat het richting de dijk (lees: Baanhoek) wordt volgebouwd. Ook op de grond van Manege Alblas staan woningen ingetekend. Echter, zolang de stal geen nieuwe plek heeft kan niet worden gebouwd. ,,We willen geen spelbreker zijn. Echter, als geen recht wordt gedaan aan wat ons is beloofd moeten we hier wel blijven zitten. Al zouden we zelf ook graag een andere oplossing zien omdat we de manege dolgraag willen uitbreiden”, aldus Juanita Alblas - Verschoor, die de gemeente het voordeel van de twijfel geeft, maar wel voor de zomer duidelijkheid wil. ,,Dat is écht onze deadline. Dan willen we ook onze klanten een duidelijk verhaal kunnen vertellen wat wel of niet staat te gebeuren.”

Door Erik de Bruin

Manege Alblas is een familiebedrijf, dat door Juanita en haar man leven werd ingeblazen en mede dankzij hun zoon, dochter en schoondochter is uitgegroeid tot een populaire voorziening. ,,We hebben een wachtlijst met 85 kinderen. Voor ons zou het fantastisch zijn op een nieuwe plek door te gaan met een grotere manage.” Die nieuwe plek is echter niet gemakkelijk gevonden. De gemeente wil over het spoor bij voetbalvereniging Sliedrecht een Recreatief Knooppunt realiseren waar ook ruimte is voor een nieuwe manege. Hiervoor heeft het toestemming nodig van de provincie. Die wil echter niet meewerken waardoor het op losse schroeven staat. ,,Maar dat verandert niets aan onze overeenkomst”, zegt Juanita. ,,Bij de opening van de binnenbak in september 2007 hebben we een vergunning voor vijf jaar gekregen. De gemeente heeft beloofd dat we binnen vijf jaar een nieuwe plek krijgen. Dat staat zwart op wit. Eind 2011 moet een beslissing zijn gevallen.” Hoewel de gemeente in principe nog bijna twee jaar de tijd heeft een oplossing te vinden begint volgens haar de tijd te dringen. Temeer omdat Baanhoek-West letterlijk oprukt. Onlangs is de familie naar de Raad van State gestapt om te voorkomen dat op hun grond zand wordt gestort zodat huizen kunnen worden gebouwd. De gang naar de rechter heeft de manege in die zin geen windeieren gelegd omdat de uitspraak positief was. ,,Maar het is jammer dat het zo moet. Dat juridische gekibbel is helemaal niet leuk. Waarom gaan we niet gewoon met elkaar aan de tafel om te kijken wat de mogelijkheden zijn? De gemeente moet alles uit de kast halen. Die inspanningsverplichting zijn ze drie jaar geleden aangegaan. In feite is het heel simpel: We hebben altijd gezegd dat we de boerderij mét de grond willen inleveren als we een goede, nieuwe plek krijgen. We willen heel graag een oplossing. Dat de provincie niet meewerkt aan de realisatie van het Recreatief Knooppunt is jammer, maar was wel te verwachten. Ik heb van begin af aan gezegd dat het niet zou lukken. Het Groene Hart is een hot item. Het roept te veel weerstand op.”

‘Te klein’

Ze vervolgt: “Omdat dat gebied op slot zit zitten we met z’n allen klem. Het wrange is dat het niet altijd op slot heeft gezeten en dat we een stukje land hebben langs de Kweldamweg. Waar we nu niets mee kunnen, maar waar we begin jaren negentig heel graag een manege wilden beginnen toen onze woning aan de Rivierdijk werd onteigend vanwege de dijkverzwaring. We kregen echter geen toestemming omdat we te klein waren. Achteraf gezien beaamt de gemeente dat we daar nu hadden moeten zitten. Natuurlijk is dat erg zuur, maar het heeft geen zin ouwe koeien uit de sloot te halen. Ik ben optimistisch ingesteld en reken erop dat de gemeente haar belofte gestand doet en ons vertrouwen niet beschaamt. Ze hebben er zelf ook belang bij. Niet eens alleen vanwege Baanhoek-West, maar ook omdat we een maatschappelijke waarde hebben. Kinderen hebben dit nodig. Ze zijn hier zes dagen per week van ’s morgens tot ’s avonds. We leveren stageplekken aan studenten die VMBO, MBO en zelfs HBO studeren. Kranten staan vol over saamhorigheid en normen en waarden. Nou, dat zie je hier!”

‘Gegronde hoop’

Jan van der Meer, die als coördinator Ruimtelijke Ordening werkzaam is voor de gemeente Sliedrecht, laat in een reactie weten dat de gemeente, de provincie en de manege van de Raad van State het verzoek hebben gekregen de kwestie door middel van ‘mediation’ (lees: bemiddeling) op te lossen. “De gemeente begrijpt de zorgen van Manege Alblas en wil meewerken aan het vinden van een oplossing. We willen graag met de manege, de provincie en projectontwikkelaar Van Erk om tafel. Doel van het mediationtraject is voor afloop van de termijn van vijf jaar een oplossing te hebben gevonden voor verplaatsing van de manege. Er is gegronde hoop dat dit gaat lukken.”

Fotobijschrift: Manege Alblas heeft de afgelopen jaren een hoge vlucht genomen. Er is inmiddels zelfs een wachtlijst met 85 kinderen.

advertentie
advertentie