‘Ik wil de bibliotheek een nieuw gezicht geven’

26 maart 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT – Een nieuwe manager, een nieuw programma, een nieuw uitleensysteem en misschien zelfs een nieuw gebouw. De Openbare Bibliotheek gaat een spannende tijd tegemoet. Miriam Triesschijn heeft op 1 februari Eddy Olthof vervangen als vestigingsmanager. De 26-jarige dame uit Rotterdam heeft ambitieuze plannen. ,,De bibliotheek moet een uitstraling naar de omgeving hebben.”

Door Ariënne Megchelsen

Eén van de groepen die Miriam meer naar de bibliotheek wil trekken, zijn kinderen. Binnenkort wordt daarom de eerste filmmiddag georganiseerd. ,,Er zijn veel verfilmingen van mooie en spannende kinderboeken”, vertelt Miriam enthousiast. ,,Denk maar aan ‘Sjakie en de chocoladefabriek’ of ’Minoes’. De bibliotheek is eigenlijk een heel logische plek om deze films te vertonen. Ten eerste hebben wij deze boeken in onze collectie, en bovendien is het heel gezellig om samen naar een film te kijken.”

Oud gebouw

Als het aan Miriam ligt, blijft het niet bij het organiseren van nieuwe activiteiten. Het liefst zou ze een heel nieuw gebouw op het Bonkelaarplein neerzetten. ,,Het imago van de bibliotheek moet sterk verbeterd worden. Het is een oud pand, en ik denk dat daardoor veel mensen denken dat we alleen maar oude boeken hebben. Het pand is trouwens ook veel te klein aan het worden om onze boeken, dvd’s, cd’s en games te kunnen aanbieden.” Zekerheid is er nog niet over de nieuwbouw van de bibliotheek. ,,We zijn met de gemeente in gesprek over onze plannen”, vertelt Miriam. ,,We hopen dat we er snel uitkomen.”

Wat wel vaststaat, is dat de binnenkant van plafond tot vloer vernieuwd wordt. ,,Ik wil meer kleur in het gebouw, een mooie kinderhoek en een mooie leestafel. De bibliotheek moet een centrale plek worden waar mensen niet alleen naar toe komen om boeken te lenen, maar ook om dvd’s te lenen, tijdschriften te lezen, lezingen bij te wonen, kortom: een centrale plek voor cultuur.”

Zelfbediening

De verbouwing van de binnenkant gaat waarschijnlijk samen met het invoeren van selfservice. Voortaan geen medewerkers meer achter de balie, maar apparaten waar boeken gemakkelijk geleend en weer ingeleverd kunnen worden. ,,We weten nog niet wanneer de selfservice wordt ingevoerd, maar het gebeurt in alle bibliotheken van ons netwerk”, vertelt Miriam. ,,Het staat dus vast dat het eraan komt.” Selfservice klinkt als automatisering, maar Miriam ziet alleen maar voordelen aan de nieuwe manier van dienstverlening. ,,Er worden geen mensen ontslagen. We kunnen nu juist meer investeren in contact met klanten. Medewerkers die eerst achter de balie stonden, hebben nu meer tijd om mensen te helpen en te adviseren. Ook kunnen we meer activiteiten organiseren en bijvoorbeeld vaker ondersteuning bieden aan het onderwijs.”

Joodse cultuur

Plannen genoeg dus bij de nieuwe vestigingsmanager. Is het alleen de baan die haar aantrekt, of heeft ze zelf ook iets met boeken? ,,Ik heb een passie voor literatuur”, vertelt Miriam enthousiast. ,,Ik heb Literatuurwetenschappen gestudeerd en een propedeuse Nederlands gehaald. Maar het zijn niet alleen boeken die me interesseren. Eigenlijk spreekt alle cultuur me geweldig aan.” Zelf droomt ze weg bij boeken van de joodse schrijver Chaim Potok. ,,Ik ben erg geïnteresseerd in het joodse geloof en de cultuur. Potok schrijft vanuit het perspectief van kinderen, waardoor hij een bijzondere kijk op de wereld geeft. Maar ook Nederlandse schrijvers als Arnon Grunberg en Tommy Wieringa vind ik erg goed.”

Miriams voorganger, Eddy Olthof, was voor veel Sliedrechters hét gezicht van de bibliotheek. De Rotterdamse ziet het als een uitdaging om zijn plaats in te nemen, maar heeft niet de ambitie om zelf het nieuwe gezicht van de bibliotheek te worden. Miriam draait het om: ,,Ik wil de bibliotheek een nieuw gezicht geven. We moeten een belangrijke plek in Sliedrecht worden.” Om de bibliotheek regelmatig onder de aandacht te brengen van het Sliedrechtse publiek, staat er voortaan elke maand een rubriek in Het Kompas. Hierin worden afwisselend activiteiten van de bibliotheek onder aandacht gebracht of vertelt een bekende Sliedrechter over zijn of haar boeken-toptien. ,,We willen dat mensen ons weten te vinden.”

De leestips van Miriam Triesschijn:

- Joe Speedboot van Tommy Wieringa

- De ondraaglijke lichtheid van het bestaan van Milan Kundera

- De donkere kamer van Damokles van Willem Frederik Hermans

- Das Parfüm van Patrick Süskind

- The Curious Incident of the Dog in the Night-time van Mark Haddon

- Der Vorleser van Bernhard Schlink

- Figuranten van Arnon Grunberg

- Multatuli, Max Havelaar of de koffieveilingen der Nederlandsche Handelsmaatschappij van Eduard Douwes Dekker

- De Passievrucht van Karel Glastra van Loon

- De Alchemist van Paulo Coelho

advertentie
advertentie