In vervoering door baggerschip

26 maart 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - ,,Had u ooit gedacht dat een containerschip of een zinkend schip u in vervoering kan brengen? Dat kan!” Vol vuur prijst beheerder Hans Wijn de nieuwe schilderijenexpositie in het Baggermuseum aan. Onder de titel ‘De Zeeschilders van de Blauwe Wimpel’ toont het museum vanaf 27 maart twaalf schilderijen van de meest uiteenlopende zeeschepen. Met één overeenkomst: ,,Alle schilderijen zijn vredig, aangenaam, rustgevend en plezierig om naar te kijken.”

Door Ariënne Megchelsen

Onder grote belangstelling openen aftredend wethouder Remco van der Ven en Hans Wijn de expositie door het onthullen van de nieuwste ‘Blauwe Wimpel’. De verf op het schilderij is nog nat. Voor de gelegenheid maakte de schilder een voorstelling van een baggerschip. ,,Zelfs baggeren kan tot de verbeelding spreken”, lacht Wijn.

Samen met Wim van der Veer van het scheepvaarttijdschrift ‘De Blauwe Wimpel’ stelde hij de expositie over de ‘wondere wereld van de zeevaart’ samen. ,,Allerlei schilders, van amateurs tot professionals, sturen hun werken naar ons blad op”, vertelt Wim van der Veer. ,,Elke maand tonen wij op de middenpagina één van die schilderijen. Nu wilden wij die werken ook graag exposeren in musea.”

De onderwerpen van de zeegezichten zijn divers: het ene schilderij toont een enorm containerschip dat vastgelopen is op het strand, een ander werk laat een prachtig plezierbootje zien dat rustig over het water zeilt tegen een achtergrond van veelkleurige wolkenkrabbers. ,,De schilders hebben hun onderwerpen met zo’n liefde, aandacht en genegenheid weergegeven, dat het tot kunst is verheven”, vindt Wijn.

De expositie heeft een zogenaamd ‘reizend karakter’ en wordt in verschillende maritieme musea vertoond. De schilderijen zijn nog tot 5 juni in het Baggermuseum te bezichtigen.

advertentie
advertentie