Raadsplan niet zonder slag of stoot

1 april 2010 om 00:00 Nieuws

De lijstaanvoerster van PRO Sliedrecht zette in de eerste minuut al de toon. Dick van Meeuwen heette de aanwezigen welkom namens de SGP en de ChristenUnie, waarop Visser scherp opmerkte: ,,Komen de andere partijen (CDA en PvdA, red.) dan niet aan het woord?”

SLIEDRECHT – PRO Sliedrecht mag dan niet in het college zitten, maar dat wil niet zeggen dat ze zich nu stil houden. De partij stemde dinsdagavond tijdens de raadsvergadering niet zomaar in met het concept-raadsplan. Vooral de mate van samenwerking met de Drechtsteden en het sluiten van de Derde Merwedehaven werden door Hanny Visser kritisch onder de loep genomen.

Door Ariënne Megchelsen

De plannen over de samenwerking met de Drechtsteden konden op de nodige kritiek van PRO Sliedrecht rekenen. ,,De zelfstandigheid van Sliedrecht is heel wezenlijk voor ons”, benadrukte Hanny Visser. ,,U zegt hier: ‘Lokaal wat lokaal kan en regionaal wat regionaal moet’. Dit klinkt volgens ons erg ruim. Bent u van plan om taken naar de regio over te hevelen?” Van Meeuwen beaamde dat er enige ruimte in de formulering zit. ,,Dat hebt u goed aangevoeld. Maar u vindt het toch niet erg dat wij een beetje van mening verschillen?” ,,Als die meningsverschillen er niet waren, zaten we niet aan deze kant van de tafel”, gaf Visser hem gevat terug.

Een ander discussiepunt was de Derde Merwedehaven. In het concept-raadsprogramma staat dat ‘de gemeente aanstuurt op een zo spoedig mogelijke sluiting van de stort op de Derde Merwedehaven. (…) De advieskosten dienen daarbij binnen de te stellen kaders te blijven’. ,,Met deze woorden zorgt u voor ruis en ruimte”, verweet Hanny Visser de coalitiepartijen. ,,De Derde Merwedehaven moet kostte wat het kost in 2012 gesloten worden, dat gaat niet om geld. We moeten uitstralen dat er geen ruimte is.” ,,Er is ook geen ruimte”, antwoordde Van Meeuwen haar beslist. ,,Maar met stellige uitspraken zetten we onszelf klem. Wat de financiën betreft: het financiële kader is heel ruim, maar er is een limit.” ,,Volgens mij is het enige verschil met uw opvatting dat we niet zeggen dat we in 2012 sluiten”, vulde Hans Tanis (SGP/CU) hem aan.

De andere oppositiepartij, de VVD, hield zich aanmerkelijk rustiger dan hun collega’s. Karin Verschoor voerde het woord namens de partij en was voornamelijk kritisch over de zinsnede ‘Het gemeentebestuur streeft naar gemêleerde woningbouw’ onder het kopje ‘Grote bouwprojecten’. ,,U wilt het baggerdorp jong houden door woningen voor starters te bouwen, maar daarmee houdt u het ook arm’, merkte Verschoor kritisch op tegen Van Meeuwen. ,,Ook de meer welgestelde bewoners moeten een plek hebben binnen Sliedrecht, zodat zij niet gedwongen worden om het buiten de dorpsgrenzen te zoeken.” Wethouder Lavooi merkte op dat hier in de nieuwe wijk Baanhoek-West voldoende ruimte voor is.

Van Meeuwen zei de opmerkingen van VVD en PRO Sliedrecht serieus te zullen behandelen. De definitieve versie van het raadsplan zal deze week naar alle politici worden gestuurd.

advertentie
advertentie