‘Mét elkaar drempels weghalen’

8 april 2010 om 00:00 Nieuws

Het buurtcomité heeft het levenslicht gezien vanuit wijkplatform Oost. Met Frans Fok als initiatiefnemer en aanjager. Hij vormt nog steeds het verbindingsstuk tussen wijkplatform en buurtcomité en onderhoudt ook contacten met onder andere de gemeente en Tablis Wonen. ,,Hoe maak je het sociaal en hoe los je de problemen van jongeren op? Met die twee vragen ben ik aan de slag gegaan”, legt Fok uit. ,,Ik was in een periode van tien tot twaalf weken elke woensdagavond van zeven tot negen in de wijk. Ik wilde vooral weten: wat leeft er onder jongeren en wat willen ze nu eigenlijk? Door vernielingen en problemen met alcohol en drugs - wat een aanzuigende werking heeft - wordt met name het gebied bij de tien hoogflats afgeschilderd als een slechte buurt. Stapje voor stapje willen we het aanzien van de wijk verbeteren. Dat het socialer wordt. Hoewel we nog een lange weg hebben te gaan merk je in elk geval dat het gemoedelijker is. Mensen kunnen worden aangesproken op asociaal gedrag.”

Multicultureel feest draagt bij aan sociale wijk SLIEDRECHT - ‘Mét elkaar drempels weghalen en de buurt leefbaarder en socialer maken.’ Dat is in één zin samengevat wat het buurtcomité Vogelbuurt Noord beoogt. Geholpen door de gemeente, welzijnswerk en Tablis Wonen wordt zaterdag 29 mei een groots multicultureel feest gehouden op het gerenoveerde basketbal- en voetbalveldje achter de tien hoogflats. Dit zeer tot genoegen van burgemeester Martin Boevée, die de komende vier jaar wederom het sterk gepropageerde wijkgericht werken in zijn portefeuille heeft. ,,We stellen dit initiatief buitengewoon op prijs. Hopelijk worden andere wijkplatforms gestimuleerd dit soort activiteiten te laten bloeien en groeien en dat het wordt doorontwikkeld met als gevolg dat sociale samenhang en betrokkenheid meer vorm en inhoud krijgen..”

Door Erik de de Bruin

Wat er misschien mee te maken heeft is dat jongeren hun zin hebben gekregen. Ze hebben meegedacht over de renovatie van het basketbal- en voetbalveldje. Wat in samenspraak met jonge en oude buurtbewoners tot stand is gekomen stemt een ieder tevreden. Jongeren die willen ‘hangen’ kunnen dat in de dug-outs naast het veld doen waardoor het speelveld vrij is. ,,Regelmatig lopen er tientallen kinderen te voetballen”, vertelt Arie van Houwelingen met een veelzeggende grijns. Hij beschouwt het net als de andere leden van het buurtcomité als een groot succes. Om het te vieren wordt zaterdag 29 mei uitgepakt met een groot feest. ,,Een groot multicultureel feest”, benadrukt Van Houwelingen. ,,Je merkt dat steeds meer mensen van verschillende nationaliteiten iets willen doen. Wij willen dat verenigen. Iedereen wordt betrokken bij het aantrekkelijker maken van de leefbaarheid in de wijk.” ,,Iedereen wordt dan ook betrokken bij het feest”, vult Jeanet Schagen aan. ,,Er zijn activiteiten voor kinderen tot 12 jaar, voor jongeren tussen 12 en 18 jaar en voor oudere mensen in de wijk. We willen letterlijk van elkaars cultuur proeven. Bij de opening lopen kinderen in de klederdracht van hun land van herkomst het veld op. Het staat allemaal in het teken van kennismaken en dat we ons gezamenlijk inzetten voor de leefbaarheid in onze buurt.”

advertentie
advertentie