'Vallen Verleden Tijd'

12 april 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Vallen vormt voor mensen op oudere leeftijd een belangrijk gezondheidsprobleem. Ongeveer 30 procent van alle mensen ouder dan 65 jaar die zelfstandig wonen valt minstens éénmaal per jaar. Helaas heeft een val bij senioren vaak vervelende gevolgen, zoals een botbreuk of zelfs ziekenhuisopname. Voor mensen die wankel op de been zijn, angst hebben om te vallen en bereid zijn om in groepsverband te oefenen is er het programma 'Vallen verleden tijd', gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en ontwikkeld in de Sint Maartensklininek te Nijmegen.

De cursus die gehouden wordt in Sliedrecht, bestaat uit acht bijeenkomsten van een uur, gedurende vier weken. Het programma bestaat onder meer uit een hindernisbaan, sport- en spelvormen, een valtraining en voorlichting en advies. Door deelname aan deze cursus vermindert het aantal valpartijen gemiddeld met 50 procent.

De cursus is bedoeld voor mensen van 55 jaar en ouder en staat onder deskundige begeleiding van een fysiotherapeut. Deelnemers moeten minstens 15 minuten kunnen lopen zonder hulpmiddel en geen aandoening hebben waarbij ze zich niet mogen inspannen. Bij osteoporose is deelname niet mogelijk. De groep bestaat uit minimaal zes en maximaal acht deelnemers. Voor aanvang van het programma vindt er een gesprek plaats tussen de deelnemer en de fysiotherapeut en worden er testen afgenomen gericht op balans en evenwicht.

De cursus start bij voldoende belangstelling op dinsdag 18 mei van 9.30 tot 10.30 uur. De overige bijeenkomsten zijn op vrijdag 21 mei, dinsdag 25 mei en vrijdag 28 mei, dinsdag 1 juni, vrijdag 4 juni, dinsdag 8 juni en vrijdag 11 juni, eveneens van 9.30 tot 10.30 uur. De kosten voor deelname bedragen 50 euro. Rivas-pashouders krijgen 10 procent korting. Veel ziektekostenverzekeraars geven een tegemoetkoming.

Deelname is alleen mogelijk na aanmelding. Belangstellenden kunnen voor informatie en aanmelding tijdens kantooruren terecht bij Rivas Extra via Rivas Zorglijn telefoonnummer 0900-8440 (lokaal tarief) of via de website www.rivas.nl.

advertentie
advertentie