‘Help ons andere mensen te helpen’

13 april 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT – Een prachtig gebouw hebben ze al, maar nu nog een betere rolstoelbus. Het Rode Kruis Sliedrecht is hard aan een nieuw vervoersmiddel toe. De afdeling organiseert daarom op 24 april, van 11.00 tot 16.00 uur, een Open Dag, compleet met rommelmarkt en loterij. ,,Al het geld dat we daar ophalen is bestemd voor de nieuwe bus”, vertelt Henk de Deugd, PR-man van de Sliedrechtse afdeling. ,,Het idee is dat we op deze manier de Sliedrechtse bevolking nog beter van dienst kunnen zijn.”

Door Ariënne Megchelsen

Aart Veldman, de coördinator vervoer, vervoert in de 8-persoons rolstoelbus regelmatig gehandicapte mensen. ,,Dat doen we niet alleen in opdracht van tehuizen zoals Waerthove. Ook individuele mensen die graag eens een dagje naar de dierentuin willen, kunnen een beroep op ons doen.” De rolstoelbus gaat echter steeds meer mankementen vertonen. ,,Het water komt inmiddels door het noodluik heen wanneer de bus door de wasstraat gaat.”

Het plan van de vereniging is om een andere bus aan te schaffen. Over anderhalve week wil de afdeling daarom sámen met de Sliedrechtse bevolking een flink bedrag ophalen. ,,Dat is de rode draad van de dag”, vertelt Anita de Groot, coördinator vrijwilligers. ,,Het geld is niet voor onszelf bestemd. Wij hopen dat de Sliedrechtse bevolking mee doet om hulpbehoevende inwoners straks nog beter te kunnen helpen.”

Oude films

De Groot heeft allerlei plannen voor de Open Dag. Zo kunnen bezoekers snuffelen op de rommelmarkt, hun maag vullen bij kraampjes met soep, pannenkoeken, worstenbroodjes, koffie, thee en gebak en hun geluk beproeven bij een krasloterij. Ook aan de kinderen is gedacht: voor de kleinsten is er een grabbelton, voor de grotere jeugd wordt er een jeugdhoek ingericht waar ze kunnen computeren en EHBO-vaardigheden kunnen leren.

Een speciaal onderdeel van de middag is de reünie voor oud-Rode Kruisleden. ,,Van 2 tot 3 uur hebben we een speciaal uurtje gepland voor mensen die vroeger lid zijn geweest van het Rode Kruis”, vertelt de Groot. ,,Het lijkt ons erg leuk om die mensen weer met elkaar in contact te brengen. We laten oude films zien, zodat ze weer eens lekker kunnen bijpraten over vroeger.” Ook de collectanten worden niet vergeten. ,,Van half 3 tot half 4 zetten we de collectanten in het zonnetje, om ze te laten zien dat we erg waarderen wat ze voor ons doen.”

Ook bloed en (nep)verwondingen ontbreken niet op de Open Dag. Vrijwilligers van het Rode Kruis geven de hele dag EHBO- en AED-demonstraties. ,,Er komt steeds meer aandacht voor EHBO-cursussen”, vertelt Johan Visser, bestuurslid. ,,We zien dat 55-plussers graag willen weten wat ze moeten doen als hun man of vrouw bijvoorbeeld een hartaanval krijgt. Maar ook jonge mensen willen we graag kennis laten maken met EHBO. Op de Open Dag kun je kijken of het iets voor je is. Bij ons kun je die cursus trouwens gratis volgen.”

'Legercolonne'

Henk de Deugd hoopt dat door de Open Dag het Rode Kruis in Sliedrecht bekender wordt. ,, We hebben veel te lang het imago gehad van een ouderwetse legercolonne. Het internationale Rode Kruis kent iedereen wel, maar plaatselijk weten mensen niet wat we doen.” En dat terwijl Rode Kruisvrijwilligers op allerlei plekken aanwezig zijn. Een voorbeeld: toen in januari 2008 de loods naast de noodwoningen van Parkzicht op de Rivierdijk in brand stond, hebben vrijwilligers ’s nachts de bewoners geëvacueerd. Er bestaat zelfs een professioneel team voor hulp bij echt grote rampen: Sigma (snel inzetbare groep voor medische assistentie). ,,Dat zijn heel hoog opgeleide mensen, die à la minute kunnen inspringen”, vertelt de Deugd. ,,Zij worden ingezet bij rampen en calamiteiten, bijvoorbeeld bij een aanvaring op de rivier.”

Maar niet alleen de spectaculaire gebeurtenissen kunnen op de hulp van vrijwilligers rekenen. Er is ook een team voor thuiszorg. ,,Wij vullen de gaatjes op die de Rivas laat liggen’, vertelt de Groot. ,,Zij doen de professionele thuiszorg, maar wij proberen sociale contacten te leggen. We gaan bejaarden voorlezen, doen boodschappen voor hen, gaan mee naar de huisarts of naar het ziekenhuis. Ik vind het mooi om op deze manier bezig te zijn voor anderen.”

Een onbekend onderdeel van het Rode Kruis is het werk van Welfare: oudere dames die sokken, kleden, kindertruien en kaarten maken. Elke maandagmiddag is er een verkoping van deze spullen in de Drechtstreek, de Tuinfluiter en Overslydrecht. De opbrengst komt ten goede aan het Rode Kruis. ,,Welfare is een soort zusje van het Rode Kruis”, vertelt De Deugd. ,,De stichting stond eerst apart, maar is op een gegeven moment bij het Rode Kruis getrokken. Het is eigenlijk een soort bezigheidstherapie. Ook de Welfaremensen hebben we uitgenodigd om op de Open Dag te komen mee-eten.”

Wie meer informatie wil, kan contact opnemen met Henk de Deugd, telefoonnummer 06-54288814. Oud-leden die graag naar de Open Dag willen komen, maar geen vervoer hebben, kunnen contact opnemen met Aart Veldman, telefoonnummer 06-38106670.

advertentie
advertentie