Tuinexpositie van 'de beeldhouwgroep’

14 april 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT – ‘De Beeldhouwgroep’ houdt op zaterdag 24 april een lustrumexpositie in de tuin achter het voormalig pand van Vermaas op de Kerkbuurt. De groep is al acht jaar actief, maar staat sinds vijf jaar op eigen benen en dat wordt gevierd. Ruim vijftig beelden van Ardine van der Kuijlen en haar leerlingen zijn te bezichtigen. Ardine werkt niet met opdrachten, maar laat haar cursisten vrij werk maken. ‘Listen to the stone darling, you have to feel the stone’ is één van haar gevleugelde uitspraken.

Door Margreet Strijker

In 2007 hield de groep ook al een tuinexpositie op dezelfde locatie. Het was toen heerlijk zonnig weer waardoor de werken van onder andere speksteen, terpentijn en albast tussen de voorjaarsbloemetjes extra tot hun recht leken te komen. ‘De Beeldhouwgroep’ ontstond in 2002 als onderdeel van de Anders Actieven. Maar toen die projectgroep in 2005 naar De Reling verhuisde was er geen plaats meer voor de beeldhouwende dames en heren. Zij verzelfstandigden en weken uit naar het ABC gebouw aan de Thorbeckelaan. Een hechte groep van zeventien dames en drie heren is er elke vrijdagochtend aan het werk. De sfeer op de les is niet te omschrijven volgens een van de cursisten. ,,Als je er eenmaal op zit, wil je er niet meer af. ’t Is een geweldige hobby, eerlijk waar.” Hoewel er al tijden een wachtlijst met gegadigden is, blijft vanwege de beperkte ruimte 20 leerlingen het absolute maximum.

Van der Kuijlen: ,,Iedereen mag zelf bedenken wat hij of zij wil maken. Maar ik ben wel een perfectionist want alles moet heel goed afgewerkt worden. In het schuren en polijsten gaat de meeste tijd zitten, maar dat vind ik gewoon heel belangrijk.” Een leerling: ,,En schurende weg kun je je verstand op nul zetten en een hoop lol hebben.”

De professionele begeleiding en noeste arbeid gecombineerd met de goede onderlinge sfeer heeft indrukwekkende werkstukken opgeleverd. Tijdens de expositie zijn er zowel figuratieve als meer abstracte beelden te zien. Een aantal ervan zijn te koop. Maar ook maakten de leerlingen leuke hangertjes voor aan een leren koordje of kettinkje, die voor heel kleine prijsjes te verkrijgen zijn. Bijzondere aandacht wordt gevraagd voor de negentigjarige Nico van Scherpenzeel. Deze charmante cursist wordt door zijn medeleerlingen op handen gedragen. ,,Hij heeft altijd ideeën en helpt ons met van alles. Ook loopt hij gewoon mee te sjouwen en op te ruimen. Hoewel zowel zijn gezichtsvermogen als gehoor niet meer optimaal zijn, blijft hij vrolijk. En blijft hij mooie beelden maken.” Hij exposeert met onder meer ‘Zeehond’ en ‘Verdriet’. Ardine’s eigen bijdrage aan de expositie zijn ‘De blauwe Vogel’, ‘Familie’ en nog wat andere abstracte werken. Verder zijn er beelden met titels als Dame in zwart, De Denker, In liefde omringt, Grootmoeder & Kleinkind en In Love.

Expositie ‘De Beeldhouwgroep’ op 24 april van 11.00 tot 16.00 uur in de tuin aan de Kerkbuurt 28. De toegang is gratis. Bezoekers krijgen een rondleiding en er wordt een kopje koffie of thee geschonken.

advertentie
advertentie