'In mijn hoofd zitten nog veel meer verhalen'

14 april 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT – ,,Ik ben altijd al met woorden bezig geweest.” vertelt Riet Veerman-Sinoo (64). Haar passie voor het vertellen van verhalen heeft vaste vorm gekregen in ‘De Verhalenzolder’. Een boekje met verhalen over de problemen waar kinderen van deze tijd tegenaan kunnen lopen zoals een verhuizing, vakantie of liegen. Maar het gaat ook over het geloof in de Here Jezus. Op de achterflap staat te lezen: ,,Maar de kinderen in de verhalen komen er allemaal uit, op een bijzondere manier. Ze zijn op zoek naar hun ‘Rise en Shine’ dat 'sta op en wees gelukkig' betekent. De opbrengst van het boekje gaat dan ook naar ‘Rise and Shine’ een kindertehuis in Soweto. Riet: ,,Een jaar of 13 geleden bracht de evangelist Shadrach Maloka een bezoek aan onze kerk. Het verhaal en de uitstraling van die enthousiaste zwarte man heeft heel veel indruk gemaakt. Nog steeds worden er elk jaar vanuit de Evangelische Christengemeente Rehoboth donaties gedaan aan de 'Stichting Shadrach Maloka'.” Hoewel haar echtgenoot degene was die contact opnam met Het Kompas en duidelijk is dat Riet eigenlijk liever praat over ‘Rise and Shine’ dan over zichzelf, lukt het na enig aandringen toch om haar aan het vertellen te krijgen over haar passie voor verhalen maken.

Door Margreet Strijker

,,Na de kinderverhaaltjes kwam het omzetten van kerstverhalen naar de ‘begrijptaal’ van verstandelijk gehandicapten. En op een zeker moment dacht ik: dan kan ik net zo goed zelf verhalen maken.” Het balletje bleef rollen want bij het Leger des Heils vertelde ze aan ouderen en de zondagsschool vroeg haar om vrije verhalen. Riet is met een heupafwijking geboren en daardoor de laatste jaren rolstoelgebonden. De Z-verpleegkundige die met verstandelijk gehandicapten werkte geeft aan altijd erg op woorden en taal gericht geweest te zijn. ,,Iemand zei tegen me dat ik daar eens wat mee zou moeten gaan doen. En eerlijk gezegd vond ik dat zelf ook wel leuk. Het was dan ook best kicken toen ik de proefdruk van het boekje in handen kreeg met mijn eigen naam op de cover. Maar het blijft gewoon maar een hobby hoor. Ik vind het er zelf wel erg leuk uit zien, vooral ook dankzij de tekeningen van Bob de Jong, een hele goede kennis van ons.”

Voor de cover tekende hij een bijna lege zolder met een verhuisdoos en een stapel boeken. Bij elk afzonderlijk verhaaltje maakte hij een eenvoudige maar aansprekende tekening. De illustrator, maar ook ict-er Marcel Koopmans die de lay-out op zich nam werkte geheel belangeloos mee aan ‘De Verhalenzolder’. Net als onderwijzeres Nienke Dieleman die de verhalen redigeerde. Riet: ,,Nienke heeft best veel werk aan de correctie gehad. Het ging vooral om de manier van vertellen en de interpunctie. Mijn stijl moest omgezet worden van verteltrant naar de lezerskant. Spreektaal is heel wat anders dan schrijftaal. Je kunt niet alles met aanhalingstekens doen. In mijn hoofd zitten nog veel meer verhalen, maar ik ga eerst mijn Nederlands ophalen. Ik wil zelf weten hoe het met die punten en komma’s zit.”

Haar inspiratie doet ze op door het observeren van kinderen. Ook uit het dagelijks leven van kleindochters Anna en Ilse haalt ze ideeën. Hun zwemlessen waren de aanleiding voor ‘Zwemdiploma’ waarin Riet op een leuke en soms spannende manier onderwerpen als een hekel aan zwemles, het Bijbelverhaal van Jona en een vakantie op een camping aan elkaar weet te koppelen. Adoptie, zendelingen en pesten inspireerde tot een ontroerend verhaaltje over ‘Sanne’ en haar vliegtuigpapa en -mama. Riet weet het voor elkaar te krijgen meerdere thema’s te combineren in haar ogenschijnlijk eenvoudige verhaaltjes.

Als gevraagd wordt naar een leeftijdsindicatie, zegt Riet: ,,Het kan al voorgelezen worden aan kinderen vanaf een jaar of vijf en iets oudere kinderen kunnen het zelf lezen. Maar mijn 12-jarige kleindochter Anne is er ook nog erg enthousiast over. Toen ze nog klein was zoog ik al hele verhalen voor haar uit mijn duim, onder meer over een paardenfamilie. Oma vertel nog eens over Ollie, Bas en Bobo-Arie vroeg ze me dan. Ik ben begin dit jaar erg ziek geweest en toen heeft ze zo gehuild: Ja, maar oma moet het boekje toch nog afmaken?” Riet is aardig opgeknapt en “wielt weer vrolijk door het leven” zoals ze het zelf noemt.

In het voorwoord is te lezen dat het boekje opgedragen wordt aan het kindertehuis van Lucya Ntontela, de initiatiefneemster van ‘Rise and Shine’. Riet: ,,Lucya runt met haar man en dochter het huis waar 43 kinderen en baby’s verzorgd worden. Ik heb diep respect voor hen en de andere verzorgers. Er is overal gebrek aan maar dankzij de ‘Stichting Shadrach Maloka’ is er vooruitgang. En daar vertel ik mijn verhalen voor. En voor de spanning op de gezichtjes van de kinderen die er naar luisteren.” Zie ook: www.shadrachmaloka.nl

‘De Verhalenzolder’ kost € 12,95 en is te koop bij onder andere De Vos Boeken (Thorbeckelaan 19). Het kan ook besteld worden bij Riet Veerman zelf via email: a.veerman9@chello.nl of telefoonnummer: 0184–419784 of via www.boekscout.nl.

advertentie
advertentie