Kathedraalconcert met Petra Berg en Jan Vayne op 5 mei

16 april 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Om de oorlogsslachtoffers te herdenken op 4 mei en de bevrijding te vieren op 5 mei is er een uitgebreid en gevarieerd programma samengesteld door de gemeente en de Stichting Comité 4 en 5 mei. Tijdens het Kathedraalconcert op 5 mei in de Grote Kerk is er een bijzonder optreden van Petra Berger, Jan Vayne, Martin Mans en het Mannenkoor de Gouwestem.

De dodenherdenking begint op 4 mei met een Herdenkingsbijeenkomst in de Grote Kerk om 19.00 uur (kerk open om 18.45 uur). Hieraan wordt medewerking verleend door burgemeester M.C. Boevée, Muziekvereniging Crescendo, organist J. Dekker en enkele leerlingen van Sliedrechtse basisscholen. Om 19.20 uur begint het verzamelen bij het Raadhuis van deelnemers aan de Stille Tocht naar het herdenkingsmonument aan de Stationsweg. De tocht start om 19.40 uur. Twee minuten voor 20.00 uur zal de Last Post klinken waarna twee minuten stilte wordt gehouden, gevolgd oor het Wilhelmus. Daarna worden de kransen gelegd door de burgemeester, het Rode Kruis, Merwedegijzelaars, Nabestaanden 40/45, Bond van Wapenbroeders, brandweer, Leger des Heils, gezamenlijke FNV-bonden, bejaardentehuizen, het Apostolisch Genootschap, overige aanwezigen en bloemen van Sliedrechtse schoolkinderen. De herdenking wordt besloten door een declamatievoordracht “Het lied der achttien doden” door Margje van den Heuvel en voordrachten door Stichting Dijksynagoge, een leerling van het Griendencollege en de heer K. de Zanger (“Ben Ali Libi”).

Voorafgaand aan en tijdens de herdenking wordt door de leden van de Muziekvereniging “Crescendo” koraalmuziek ten gehore gebracht. Na afloop van de plechtigheid is er in de recreatiezaal van Waardeburgh (locatie “Huize Overslydrecht”) voor de deelnemers aan de Stille Tocht een kopje koffie.

De feestelijkheden op 5 mei beginnen om 9.00 uur op het Dr. Langeveldplein met tot 10.00 uur 'Keep them Rolling' (rijdend museum van historisch militaire voertuigen) en een optreden van Crescendo in de muziektent. Om 9.45 uur is de officiële opening met een toespraak van burgemeester M.C. Boevée en het hijsen van vlaggen door veteranen. Rond dit tijdstip wordt tevens de estafettegroep verwacht om het bevrijdingsvuur aan de burgemeester te overhandigen, waarna de burgemeester het bevrijdingsvuur ontsteekt. Dit symbool van de vrijheid is door een estafettegroep van Trimclub ABC in de nacht van 4 op 5 mei opgehaald in Wageningen.

Na 10.00 uur vervolgt de Muziekdag en starten de Kinderactiviteiten die duren tot 17.00 uur. Op het Dr. Langeveldplein staat voor de jeugd tot 12 jaar een springkussen en voor de hele kleintjes een draaimolen. Tevens rijdt tussen diverse locaties een treintje. Van 11.00 tot 11.30 uur verzorgt de Turkse Volksdansgroep Turkuaz een optreden.

In het Sliedrechts Museum is van 11.00 tot 17.00 uur gratis de expositie ”Oorlog en Bevrijding“ te bekijken.

Om 13.15 uur komt de stoet Taptoedeelnemers aan op Dr. Langeveldplein om de aldaar aanwezigen te vergezellen naar het Bonkelaarplein. Belangstellenden kunnen ook het treintje nemen. Op het plein treedt om 13.45 uur Turkuaz weer op met aansluitend om 14.00 uur de Taptoe waaraan vijf muziekkorpsen deelenemen, te weten Showkorps Juliana 's-Gravendeel, Showkorps Jong Holland Zwijndrecht junioren, Showkorps Jong Holland Zwijndrecht, Jeugdshowkorps Wilhelmus en Showkorps Wilhelmus

Om 15.00 uur vertrekt het treintje weer naar Dr. Langeveldplein waar de muziekdag verder gaat tot 17.00 uur, onderbroken van 16.00 tot 16.30 uur door een optreden van dansgroep Salsa Cultura.

Het avondprogramma start om 19.30 uur met een twee uur durend Kathedraalconcert in de Grote Kerk. Medewerking wordt verleend door niemand minder dan Petra Berger, Jan Vayne, Martin Mans en Mannenkoor De Gouwestem. Kaarten à 15 euro zijn verkrijgbaar in de voorverkoop (verkoop is gestart) bij Bibliotheek, Bonkelaarplein 1, Boekhandel De Waard, Kerkbuurt 48-50, Huishoud- en Cadeaushop De Gruijter, Burg. Winklerplein 20.

Om 21.15 uur vertrekken drie muziekkorpsen vanaf verschillende locaties voor de traditionele lampionnenoptocht. Tijdens de tocht naar het Burg. Winklerplein sluit de Sliedrechtse kleinere jeugd, uitgerust met een lampion, zich bij de korpsen aan. In een lange optocht wordt vervolgens naar de Adriaan Volkersingel gewandeld waar het vuurwerk wordt afgestoken. Het met fakkels deelnemen aan de lampionnenoptocht wordt ten zeerste ontraden. Het Jeugdshowkorps “Wilhelmus” start bij Verenigingsgebouw Wilhelmus’ Muziekkorpsen en loopt via de P.A. de Genestetstraat en de Jacob Catsstraat. Showkorps “Wilhelmus” start bij Bonkelaarplein en loopt via de Scheldelaan, Thorbeckelaan en Simon Stevinstraat. Showkorps Jong Holland Junioren start bij Supermarkt Bas van der Heijden en loopt via de Valkweg, Thorbeckelaan en Simon Stevinstraat. Om 21.45 uur vertrekt de optocht vanaf het Burg. Winklerplein, via de Rembrandtlaan, Stationsweg, Kerkstraat, Dr. Langeveldplein via de Merwestraat naar de Adriaan Volkersingel. Het vuurwerk wordt rond 22.15 uur afgestoken vanaf de Biesboschzijde van de Merwede. Het spektakel kan vanaf de Adriaan Volkersingel worden bekeken en zal, in verband met de vaart op de rivier, worden ontstoken na het vrijgeven door Rijkswaterstaat.

Na het vuurwerk kan er tot 23.30 uur gefeest worden op het Bevrijdingsbal op het Dr. Langeveldplein met de Sliedrechtse band “Next Move”.

advertentie
advertentie