Historische reschaakmatch tussen oud-kampioenen

18 april 2010 om 00:00 Nieuws

DORDRECHT/SLIEDRECHT – Enkele jaren gelden was er een herhaling van de WK-match van 1972 tussen Bobby Fischer en Boris Spassky. De Drechtstreek kent eerdaags ook een rematch tussen twee voormalige schaakcoryfeeën. Op vrijdag 23 april - tijdens het RSB-snelschaakkampioenschap - heeft namelijk een rematch plaats tussen Adri van de Willigen en Leo Jansen. Beide tachtigers hebben hun sporen wel verdiend in de schaaksport en dan met name bij Schaakclub Dordrecht en Schaakvereniging Sliedrecht. Beiden behoorden tot de gouden Dordtse generatie, waar ook de reeds overleden Pank Hoogendoorn en Henk van Donk deel van uitmaakten. Eerder wist de nog steeds actieve Dordtse speler Van der Willigen de in Dordrecht gehouden match te winnen. Leo Jansen is natuurlijk uit op revanche.

De 89-jarige Adri van der Willigen schaakt al sinds de WK-match Euwe - Aljechin in 1935. Hij was een talentvol jeugdschaker, die in 1937 jeugdkampioen van Dordrecht werd. In de oorlogsjaren werd Leo Jansen vervolgens zijn grootste concurrent in de strijd om het clubkampioenschap, eerst bij ODI en sinds 1952 bij Schaakclub Dordrecht. Adri heeft twee keer het clubkampioenschap in de wacht weten te slepen. Hij was belangrijk voor de schaakontwikkeling van de Dordtse ereburger en dichter Buddingh'. Van der Willigen bezocht regelmatig Buddingh' in sanatorium Zonnegloren. Daar hebben ze menige schaakpartij gespeeld. Sinds 1952 heeft de oudst levende actieve schaker van de Drechtstreek samen met Leo Jansen in het eerste van Dordrecht 1 gespeeld. Hij was een vaste kracht, die vele punten voor zijn club heeft gescoord. Momenteel speelt Adri nog steeds extern en wel als kopman in Dordrecht 4. Ook in de interne competitie is hij nog wekelijks actief.

Leo Jansen (80) begon in de oorlogsjaren met schaken en werd ontdekt door de kampioen van Dordrecht 1944 (Kortman), die hem al zijn schaakboeken schonk. Leo was direct de grote concurrent van Adri van der Willigen. De voormalige rector van scholengemeenschap De Lage Waard werd vijf keer clubkampioen van Dordrecht. Daarnaast speelde hij 37 jaar voor het eerste team van Dordrecht. Tussendoor was hij ook enige jaren hoofdklasser bij Rotterdam. In de 37 jaar dat hij voor Dordrecht uitkwam, speelde hij bijna altijd met zwart en meestal zijn toen nog zogenoemde Jansen-systeem. Na zijn overstap naar Sliedrecht 1, waar hij tot het einde van zijn schaakcarrière in 2003 actief was, werd zijn systeem vooral uitgediept door zijn voormalige leerling op De Lage Waard, Jerry van Rekom. Beiden maakten inmiddels vier herziene edities van ‘De Leeuw’. Daarmee hebben ze het systeem op de wereldkaart gezet en is het een terechte bekroning op het levenswerk van beiden, maar vooral dat van meester Leo. Als voorzitter van Schaakclub Dordrecht - tussen 1968 en 1978 - zorgde Leo Jansen voor nieuwe impulsen voor de schaaksport en vooral de jeugd kreeg veel meer aandacht.

Op 23 april aanstaande heeft de match vanaf 20.00 uur plaats tussen beide nestors van de schaaksport. Gezien beide stijlen belooft het een interessante partij te worden. De historische wedstrijd zal worden gehouden in zalencomplex De Lockhorst in Sliedrecht, waar ook het snelschaaktoernooi voor viertallen plaats zal vinden.

advertentie
advertentie