Scheve verhoudingen in asiel

21 april 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Van 207 opgenomen dieren in 2008 naar 271 in 2009 en van 167 herplaatsingen naar 207. Cijfermatig gezien heeft de rigoureuze ommezwaai die vorig jaar heeft plaatsgevonden in het beleid van Dierenbescherming Sliedrecht e.o. in een positief effect geresulteerd. ,,Een frisse wind doet vaak wonderen”, sprak voorzitter Ginet Balistreri woensdagavond tijdens de algemene ledenvergadering, die één keer per jaar wordt gehouden. Eén van de leden deelde een pluim uit en zei dat in een jaar tijd veel is bereikt. ,,Ik vond dat er veel werk aan de winkel was”, antwoordde Balistreri. ,,Financieel en organisatorisch stond het wankel op z’n grondvesten. Ook al doe je het met de beste bedelingen, je moet altijd willen verbeteren.” Circa vijftien vrijwilligers hadden veel moeite met wat zij noemen het dictatoriale beleid van de voorzitster en pakten hun biezen. Achter de mooie cijfers is volgens hen ook een andere waarheid te zien.

Door Erik de Bruin

Drie opgestapte vrijwilligers wilden voorafgaand aan de vergadering hun zegje doen en die ‘andere waarheid’ blootleggen. Die mogelijkheid werd ze echter ontnomen omdat ze geen lid zijn. Dat wil niet zeggen dat de ledenvergadering verstoken bleef van een kritische noot. Vier vrijwilligers, die ook zijn opgestapt, maar wél lid zijn, zaten gezamenlijk aan de rechterkant van de tafel. Eén van hen opende al snel de aanval en richtte zijn kritische pijlen met name op de voorzitster. Die wordt verweten dat ze haar eigen zin doordrukt en mensen de grond inboort als ze niet in de pas lopen. Haar opmerking dat onder het oude bestuur sprake was van financieel wanbeleid schoot bijvoorbeeld in het verkeerde keelgat. ,,Heb je daar bewijs van en is het niet zo dat je zelf ook deel hebt uitgemaakt van het vorige bestuur?” Een lid aan de andere kant van de tafel, die geen benul heeft van verhoudingen die scheef zijn gegroeid, vroeg wat het nut is tijdens een ledenvergadering een persoonlijke vete uit te vechten. Zodoende werd na een roerig begin ‘gewoon’ de agenda aangehouden.

Nadat de goede resultaten over 2009 waren overlegd werd de op handen zijnde fusie met minimaal vijf afdelingen uit de regio behandeld en, belangrijker, de daaraan gekoppelde verzelfstandiging van het dierenasiel. Het bestuur, dat sinds vorige week vijf man sterk is, wil het voortbestaan van het asiel waarborgen in een stichting. Zoals in 2008 ook met de dierenambulance is gebeurd. Bij de notaris wordt bekeken of het verstandig is er één stichting van te maken. De vier sceptici (waarvan er twee in het verleden een bestuursfunctie hebben uitgeoefend) haalden aan dat het asiel al 65 jaar een vereniging is en vroegen zich af waarom het nu een stichting moet worden met donateurs in plaats van leden. Volgens hen zou Balistreri - omdat er dan niet meer meebeslist mag worden - haar ‘dictatoriale bewind’ voort kunnen zetten en daarmee het voortbestaan van het asiel in gevaar kunnen brengen.

Volgens Balistreri is niet het asiel, maar de afdeling rechtspersoon. ,,De afdeling gaat begin volgend jaar op in een groter geheel. Dat het asiel verzelfstandigt is een voorwaarde. Dat we het als stichting willen voortzetten en niet in de vorm van een vereniging heeft ermee te maken dat het asiel een uitvoerend orgaan is. We willen niet elk besluit hoeven overleggen met de leden, dat werkt niet.” Ze gaf aan dat de op te richting stichting gelieerd is aan de regionale afdeling die tot stand wordt gebracht. De afdeling wordt bestuurd door een Raad van Toezicht, die bestaat uit echte bestuursleden en geen uitvoerende werkzaamheden verricht. Volgens Balistreri hoeven de leden niet bang te zijn dat de stichting of stichtingen (afhankelijk of de dierenambulance wordt samengevoegd met het asiel of een zelfstandige stichting blijft) zich financieel in de nesten werkt omdat ze verantwoording moet afleggen aan de afdeling. Die op zijn beurt aan het lijntje wordt gehouden door de landelijke Dierenbescherming in Den Haag. De bedoeling is het asiel al dit jaar onder te brengen in een stichting. De regionale afdeling komt echter op z’n vroegst pas in januari 2010 tot stand.

Reden voor de al genoemde sceptische leden te vragen wie de verantwoordelijkheid draagt mocht de stichting onverhoopt voor die tijd klappen. ,,Dat is een vraag die heel Sliedrecht bezighoudt”, zei één van hen. Balistreri kon geen helder antwoord geven. Wel gaf ze in duidelijke bewoordingen aan dat ze niet zal laten gebeuren dat er iets misgaat met het asiel en de dierenambulance.

advertentie
advertentie