Achttiende braderie in tuin Merwebolder

28 april 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT – Een braderie in de tuin van de Merwebolder. Dat is het ideaal waar Arie de Bruin, coördinator recreatie en vrijwilligers bij ASVZ, jaren geleden mee begon. Het bleek een succesvol format: op zaterdag 8 mei wordt de Bolderbraderie alweer voor de achttiende keer gehouden. Commerciële standhouders, bewoners die zelfgemaakte spullen verkopen en straattheater wisselen elkaar af. ,,Nu hopen we alleen nog op mooi weer. Maar daar reken ik wel op: in die achttien jaar hebben we maar één keer regen gehad.”

Door Ariënne Megchelsen

De splinternieuwe Vlasakkerstraat vormt op 8 mei het decor voor de braderie. Hier staan dan zo’n 120 kramen: tachtig ervan worden bemand door commerciële standhouders, bij de rest van de kramen prijzen de bewoners van de Merwebolder hun zelfgemaakte waren aan. ,,Ze maken bijvoorbeeld kaarsen, zeep, en kleine meubeltjes zoals poppenwiegjes en bijzettafeltjes”, vertelt De Bruin. ,,Allemaal kleine dingetjes die leuk zijn om op een braderie te kopen. Deze spullen worden tijdens de dagbesteding in de verschillende ateliers van ASVZ gemaakt. De ateliers maken tijdens de braderie vaak een goede omzet.” Behalve zelfgemaakte spullen kunnen de bewoners ook hun eigen spulletjes verkopen. ,,Er was een keer een meisje dat schoenen verkocht. Ik vroeg haar hoeveel ze kostten. ‘Eén euro’, zei ze. ‘Nou, ik geef er twee euro voor”, zei ik. Daar was ze hartstikke blij mee”, vertelt De Bruin glimlachend.

De kraampjes zijn de basis van de braderie, maar daar blijft het niet bij. ,,Om de commerciële standhouders aan te trekken, moet je ervoor zorgen dat het randgebeuren ook aantrekkelijk is. Zij hebben er natuurlijk belang bij dat de braderie druk bezocht wordt.” Dit ‘randgebeuren’ wordt opgevuld door activiteiten voor de kinderen, zoals eendjes vissen, een schminkstand, een springkussen en een draaimolen. Daarnaast heeft De Bruin straatartiesten aangetrokken, komt het Boerenkapel de muzikale noot verzorgen en gaan de Gebroeders Ko (onder andere bekend van ‘Ik heb een toeter op m’n waterscooter’) een vrolijk feestje bouwen. ,, Zij treden om 14.00 uur op. Het schijnen wel feestgangers te zijn. De straatartiesten zijn ook erg grappig. Leipe Leo, die er twee jaar geleden ook was, hebben we weer uitgenodigd. De vorige keer reed hij rond op een fietsje met een dienblad met stukjes kaas. Tenminste, daar leek het op. Maar als de mensen een stukje in hun mond staken, bleken het stukjes aardappel te zijn.” De Bruin kan er nog steeds smakelijk om lachen. Behalve Leo met zijn stukjes kaas staat de braderie ook een bezoek van ‘Jumbo de Olifant’ te wachten.

De braderie wordt gehouden van 10.00 uur tot 16.30 uur.

advertentie
advertentie