Kringloop schenkt huisartsen 4000 euro

18 mei 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT – De Kringloopwinkel heeft dinsdag 18 maart een gulle gift gedaan aan alle Sliedrechtse huisartsen. De acht artsen mochten voor een bedrag van in totaal vierduizend euro apparaten uitkiezen. Zo zocht huisarts Verwijs een bloedarmoedeapparaat uit en ontvingen de vier artsen van Medisch Centrum Thorbecke een COPD-apparaat, waarmee de longfunctie gemeten kan worden. ,,Onze eis was dat het een apparaat moest zijn waarmee het ziekenhuisbezoek van de Sliedrechtse bevolking verminderd kan worden”, aldus Cees van der Waal van de Kringloopwinkel.

Door Ariënne Megchelsen

,,We organiseren elk voorjaar een fair, waarbij we de mooiere spullen die we het hele jaar door opsparen, verkopen”, vertelt Van der Waal. ,,De opbrengst daarvan gaat naar goede doelen. Dit jaar kwam de eerste aanzet voor de besteding van het geld van de huisartsen van MC Thorbecke. Zij vroegen om een COPD-apparaat. Wij wilden de zelfstandige huisartsen echter ook niet overslaan, dus vroegen we hen ook wat ze graag wilden hebben. Alle artsen konden zo voor vijfhonderd, zeshonderd euro per persoon een apparaat aanschaffen.”

Daar maakten de doktoren graag gebruik van. Dokter Hazelhorst zocht een onderzoekstafel uit, huisarts Verwijs wilde graag een bloedarmoedeapparaat aanschaffen. ,,Wanneer de bloedarmoede gemeten moet worden, stuurt de huisarts de patiënt meestal door naar het ziekenhuis. Dat kost dan weer vijftig euro. Nu kan de huisarts precies hetzelfde doen als in het ziekenhuis; dat scheelt de Sliedrechtse bevolking weer geld. Op deze manier komt de gift direct ten goede aan de patiënten.”

Niet alleen de Sliedrechtse huisartsen werden verblijd met een gift. Nog eens duizend euro ging naar de Manneka Support Groep uit Papendrecht, die hiermee een cassaverasp hebben aangeschaft voor arme mensen in Liberia. ,,Normaal gesproken zijn moeders vier uur bezig met het raspen van een cassave, die je kunt vergelijken met aardappels in Nederland. Met de nieuwe rasp hebben ze daar nog maar één uur voor nodig.”

Een klein ziekenhuis in Maimon (Dominicaanse Republiek) heeft drieduizend euro van de Kringloopwinkel gekregen. ,,De Dominicaanse Republiek ligt pal naast Haiti. Het ziekenhuis heeft na de aardbeving in dat land een stortvloed aan patiënten binnen gekregen. Ze hebben er echter maar zes of zeven uur per dag elektriciteit. Met het geld heeft het ziekenhuis accu’s aangeschaft, zodat ze meer elektriciteit hebben en meer mensen kunnen helpen.”

advertentie
advertentie