Nieuw dak voor De Koperen Knop

19 mei 2010 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM – Het rieten dak van museum De Koperen Knop wordt sinds maandag 3 mei vervangen. De opknapbeurt gaat naar verwachting tussen de €75.000 en €100.000 euro kosten. ,,Wij hopen begin juli – voor de zomervakantie - klaar te zijn”, zegt Alida de Jong-Ambachtsheer, directrice van De Koperen Knop.

Door Amy van den Berg

Het forse bedrag wordt betaald door de Vereniging Van Eigenaren van het pand. De acht eigenaren hebben het museum destijds kosteloos in handen van De Vrienden Van De Koperen Knop gegeven. De 'vrienden' exploiteren het pand. De Jong-Ambachtsheer: ,,De eigenaren betalen allemaal een even groot deel. En daar zijn wij – Vrienden van De Koperen Knop - heel blij mee, want zonder hen hadden wij het niet kunnen betalen. Dan hadden we allemaal fondsen moeten aanschrijven en had het wellicht nog langer geduurd.” Twee jaar geleden heeft Alida de Jong-Ambachtsheer al een aanvraag bij de gemeente gedaan voor een subsidie voor de restauratie van het dak: ,,Er is nu echter heel weinig rijkssubsidie in de pot van de gemeente. Dus er worden maar een paar aanvragen goedgekeurd. Wij kwamen deze ronde niet in aanmerking. Volgende keer beter.”

Reeds drie jaar geleden heeft de monumentenwacht – tijdens een jaarlijkse controle - al aangegeven dat het rieten dak nodig aan vervanging toe was. Omdat museum De Koperen Knop – gedateerd uit 1640 - een rijksmonument is, hebben de eigenaren toentertijd moeten tekenen voor het ‘behoud van de originele staat’ van de boerderij. Daarom moet het weer een rieten dak worden. Dat brengt hoge kosten met zich mee, want die moeten regelmatig vervangen worden.

De levensduur van een rieten dak hangt niet alleen af van de kwaliteit van het dekriet, maar ook van de weersomstandigheden. Alida de Jong-Ambachtsheer vertelt: ,,Aan de oostkant heeft het dak het dertig jaar volgehouden, aan de westkant maar twintig jaar. Dit komt onder andere omdat de zon daar het grootste deel van de dag op staat, dan slijt het dak harder.” Behalve het riet, moeten ook andere onderdelen van het dak vervangen worden: ,,Aan de zijkant van het pand is een verhoogde gevel. Eind achttiende of begin negentiende eeuw is deze gebouwd. Het platte dak op de gevel is altijd een probleem geweest; we daar hebben veel last van lekkage. Op de nok van dat dak liggen dakvorsten; die worden allemaal vernieuwd.” Maar gelukkig is er ook een meevaller: ,,De spreidlaag – onderste laag – is aan de voorkant nog in goede staat. Dat hoeft niet vervangen te worden. Dat drukt de kosten en we hebben minder vuil binnen.”

advertentie
advertentie