‘Dit pand is levensgevaarlijk’

20 mei 2010 om 00:00 Nieuws

Het pand, dat in bezit is van ‘Van Der Brugge Makelaardij’ uit Gorinchem, staat ruim acht jaar leeg en zorgt voor veel overlast bij omwonenden. Met name bij Ron Slootweg, die met zijn winkel en huis aan het gebouw vastzit. Slootweg heeft daarom op 12 mei ‘een verzoek tot toepassing van bestuursdwang’ naar de gemeente gestuurd tezamen met 23 handtekeningen van omwonenden. Hiermee verzoekt hij de gemeente om de eigenaar van het pand te manen het gebouw op eigen kosten te laten slopen of dit zelf te doen. Slootweg: ,,Volgens artikel 5:21 van De Algemene Wet Bestuursrecht en aansluitend artikel 1a van de woningwet, zijn zij verplicht wat aan de overlast te doen.” De aantasting van het woongenot van de omwonenden is één van de vele aanleidingen geweest tot een handtekeningenactie en het verzoek. Doch het feit dat er dagelijks kinderen in de leeftijd van 8 tot 14 jaar in en rondom het pand spelen, baart Slootweg de grootste zorgen: ,,De kinderen spelen gewoon met hun leven daar. Het is gewoon wachten op een dodelijk ongeluk.”

Oplossing perceel Kerk-buurt in zicht SLIEDRECHT - Na acht jaar hebben omwonenden van het leegstaande pand aan Kerkbuurt 14 er genoeg van. Zij hebben vorige week een verzoek tot slopen van het perceel en een handtekeningenactie ingediend bij de gemeente. Wat zij niet weten is dat het overlastgevende gebouw waarschijnlijk binnenkort wordt gesloopt. De plannen voor de bouw van twaalf appartementen liggen namelijk al klaar.

Door Amy van den Berg

Het aanliggende pand naast de winkel van Slootweg, is gerust een bouwval te noemen. Aan de voorkant is weinig te zien. De met graffiti bespoten planken, die de ramen bedekken, is nog het minst ergerlijke volgens Slootweg. Wanneer je je een weg baant door het terrein achter en naast het vervallen gebouw, die - ondanks dat er hekken staan - eenvoudig te bereiken is, stuit je op een grote puinhoop. Overal liggen brokken steen, glasscherven en houten planken. Dat dit geen geschikte speelplaats lijkt voor kinderen, wordt nog eens bevestigd wanneer je de binnenkant van het huis betreedt. Slootweg: ,,Alles staat op instorten in dit pand. Er zitten scheuren in de balken, die het dak moeten dragen en ook de losse dak- en geveldelen kunnen naar beneden vallen en dodelijke ongevallen veroorzaken.” Doch niet alleen het instortingsgevaar is een probleem, volgens Slootweg: ,,Het aanzicht van het gebouw is een blamage voor de Kerkbuurt als woon- en winkelgebied. Het huis doet afbreuk aan de waarde van de omliggende panden. Bovendien verspreidt het pand een indringende stank. Zo erg dat omwonenden niet meer om hun balkons kunnen zitten als de wind ongunstig staat. De stank wordt veroorzaakt door schimmelend tapijt dat ruimschoots in het pand aanwezig is en welk effect wordt versterkt door het lekkende dak. Dit lekkende dak is ook nog eens met riet bedekt, wat brandrisico met zich meebrengt.”

Projectmanager Dick van ‘t Hoff van de gemeente Sliedrecht, beaamt dat het een puinhoop is: ,,We zijn al jaren bezig het gebouw en het terrein daarnaast invulling te geven. We hebben verschillende gesprekken gehad met meerdere projectontwikkelaars, maar de plannen om het pand te slopen en er iets nieuws neer te zetten, zijn steeds gestrand, mede dankzij de bezwaren van omwonenden. We willen fors bouwen aan de Kerkbuurt en het terrein aan de Gantelweg ook benutten. Wij streven dan naar de bouw van appartementen. Ik heb vanmiddag nog contact gehad met Van der Brugge. En het wordt hoog tijd dat we dit uit gaan voeren.” Volgens ‘Makelaardij Van Der Brugge’ liggen de bouwplannen voor twaalf appartementen ondertussen al klaar. Eerdaags, na overleg met omwonenden en een positieve uitkomst daarvan, zal het worden ingediend. Dit betekent dat het overlastgevende gebouw eindelijk gesloopt gaat worden en er een appartementencomplex voor in de plaats komt.

Van ‘t Hoff kan louter hopen dat in de tussentijd geen ongevallen gebeuren: ,,Dat er kinderen spelen, heeft alle aandacht van de politie en gemeente. Daarom hebben wij er destijds ook hekken geplaatst. De kinderen gaan er echter gewoon onderdoor of overheen.” Dat het pand niet eerder gesloopt is, is volgens Van ‘t Hoff omdat de gemeente dat op basis van wetgeving niet kan afdwingen. ,,Dat is verder de verantwoordelijkheid van de eigenaar. We kunnen hem op basis van wetgeving niet dwingen om het pand te slopen. Je moet van heel goede huize komen, om aan te kunnen tonen dat het pand gevaarlijk is.”

advertentie
advertentie