Dronkenman moet zwaar boeten

21 mei 2010 om 00:00 Nieuws

'Aanrijding gevolg

van excessief

alcoholgebruik'

SLIEDRECHT - De 36-jarige J.B. uit Sliedrecht heeft een jaar geleden een ernstig verkeersongeval veroorzaakt in de Rembrandtlaan. Hij zat stomdronken achter het stuur van zijn bestelbus toen hij rond één uur 's nachts een fietser aanreed. Het gevolg: een enorme klap en een slachtoffer dat bewegingsloos op de weg bleef liggen. De man reed door en werd later in zijn huis aangehouden door de politie. Hij weigerde deel te nemen aan een blaastest. Gisteren betuigde hij spijt in de rechtbank. ,,Als ik het me kan herinneren had ik zeker anders gehandeld.” B. moet in het ergste geval een gevangenisstraf van een jaar uitzitten en mag, als de rechter de eis van de officier van Justitie overneemt, vijf jaar niet autorijden.

Door Erik de Bruin

Het ongeval vond plaats in de nacht van 20 op 21 mei 2009, exact een jaar geleden. B. toog rond zeven uur ´s avonds naar een plaatselijke horecagelegenheid. Waar hij naar eigen zeggen zes tot acht biertjes zou hebben gedronken voordat hij na middernacht in de bestelbus van het bedrijf waarvoor hij werkt stapte om huiswaarts te keren. Op dat moment ging het licht uit. Hij zegt zich vanaf dat moment niets meer te kunnen herinneren. Hoewel ladderzat koos hij er toch voor zelf te rijden. Terwijl hij volgens zijn advocaat wel eens drinkt tijdens het uitgaan, maar zich dan altijd thuis laat brengen door een taxi of vrienden. Volgens de officier van Justitie heeft de beklaagde hiermee onaanvaardbare risico's genomen. ,,De aanrijding, met als gevolg zwaar lichamelijk letsel, was het gevolg van excessief alcoholgebruik. Hij was niet eens in staat de portier te openen en zegt zelf dat hij zich niets kan herinneren. De praktijk leert dat wanneer iemand een inschatting maakt van hoeveel biertjes hij of zij heeft gedronken dat het meestal te laag wordt ingeschat.”

Omdat de man niet wilde meewerken aan een blaastest zal altijd in dubio blijven hoeveel hij exact heeft gedronken. Voor de politie staat wél onomstotelijk vast dat hij die avond veel te diep in het glaasje heeft gekeken. ,,De agenten die hem in zijn huis aanhielden, verklaarden dat hij naar alcohol rook, met dubbele tong sprak, onvast ter been was en bloeddoorlopen ogen had”, aldus de officier, die zich ook baseerde op de verklaring van de man die samen met zijn vrouw het ongeluk vlak voor zijn neus zag gebeuren. Hij zat in de auto die even stilstond op de fietsstrook waardoor de fietser gedwongen was de auto in te halen. De bestelbus die achter hem reed deed hetzelfde en raakte met de rechtervoorzijde de achterkant van de tweewieler. De fietser vloog door de lucht, smakte tegen de voorruit van de bestelbus en bleef roerloos liggen op het stille wegdek van de Rembrandtlaan. De man in de bestelbus reed echter 'gewoon' door. Terwijl zijn vrouw zich ontfermde over het slachtoffer en de ambulance belde reed de man in de auto vervolgens achter hem aan. ,,Hij heeft de beklaagde er twee keer op geattendeerd dat hij moest terugkeren.” B. zegt zich niets te kunnen herinneren. ,,Als dit is verklaard zal het wel zo zijn gegaan. Van de aanhouding kan ik me alleen herinneren dat het allemaal zó snel ging. Binnen de kortste keren zat ik in een politieauto.”

'Veel spijt'

De raadsman gaf aan dat zijn cliënt, die af en toe een traan moest wegpinken, veel spijt heeft en zich het lot van het slachtoffer erg aantrekt. Hij pleitte voor een voorwaardelijke gevangenisstraf omdat B. na een moeilijke periode zijn leven weer enigszins op de rails heeft staan en een langdurig dienstverband heeft. De officier vond een onvoorwaardelijke straf op z'n plaats en wees erop dat het slachtoffer er gezien de flinke klap nog genadig van af is gekomen (een jaar na dato is hij met uitzondering van een sterk aangetaste reukzin hersteld van al zijn verwondingen, red.), maar dat het veel erger had kunnen aflopen. ,,Voor een groot deel is dat te danken aan dom geluk.”

De rechter doet uitspraak op donderdag 3 juni.

advertentie
advertentie