Groep stelers en helers aangehouden

26 mei 2010 om 00:00 Nieuws

REGIO – In een onderzoek naar een groot aantal inbraken en diefstallen heeft de politie 35 zaken opgelost. De hoofdverdachte is een 42-jarige man uit Gorinchem. Hij wordt verdacht van het plegen van 34 misdrijven in Gorinchem, Hoornaar, Goudriaan, Sliedrecht, Giessenburg, Rotterdam, Ridderkerk, Barendrecht en Woudrichem. Hij heeft bekend en zit nog in voorlopige hechtenis. In totaal werden zeven personen aangehouden waarvan drie stelers en vier helers. De politie verwacht nog één verdachte aan te kunnen houden, de overigen zijn na verhoor heengezonden. Aan de hand van informatie van aangevers, informatie uit buurtonderzoeken, doorzoekingen in woningen en auto’s alsmede technisch onderzoek konden de verdachten worden aangehouden.

De zeven verdachten, allen mannen, worden verdacht van de volgende strafbare feiten: elf woninginbraken waarbij in drie gevallen ook een auto werd weggenomen, drie bedrijfsinbraken waarbij in twee gevallen ook een auto werd weggenomen, acht autodiefstallen, twaalf diefstallen uit auto’s en een diefstal uit een garage. Twintig misdrijven werden gepleegd De buit bestond voornamelijk uit auto’s, navigatieapparatuur, laptops, geld en bankpasjes. Een deel hiervan is teruggevonden en wordt terugbezorgd bij de rechtmatige eigenaren.

Half februari werd het onderzoek gestart nadat op vrijdag 12 februari een gestolen auto, die door de politie werd achtervolgd, een aanrijding veroorzaakte met een andere auto. De bestuurder en de andere inzittende van de gestolen auto renden daarop direct weg. De inzittende kon worden aangehouden. In de nacht van 26 maart zetten agenten een achtervolging in op een gestolen BMW die er, bij het zien van politie, met zeer hoge snelheid vandoor ging. De auto werd enkele uren later zonder inzittenden aangetroffen in het water bij de Spijksedijk in Gorinchem. In de auto werden diverse spullen aangetroffen, waaronder een zwarte Philips MP3/IPOD met een opvallende gele sticker op de achterzijde in de vorm van een doodshoofd. Verder werden een roze portemonneetje met handgeschreven de naam LIZA en een big shopper met daarin diverse boodschappen inbeslaggenomen.

Van deze voorwerpen werden in de media kleurenfoto’s verspreid met de oproep of iemand de goederen herkende. De portemonnee werd herkend door een aangeefster van een woninginbraak in Giessenburg. De portemonnee bleek niet vermeld te staan in de toentertijd wel gedane aangifte. Daarnaast werd de boodschappentas herkend als zijnde gestolen samen met een aantal levensmiddelen uit een vriezer welke in een onafgesloten garage stond. Hiervan werd indertijd wel een telefonische melding gemaakt maar geen aangifte van opgenomen.

Alle misdrijven vonden plaats in de periode november 2009 tot en met half februari 2010.

advertentie
advertentie