Winkeliers zijn nu zelf aan zet

27 mei 2010 om 00:00 Nieuws

Daar móet verandering in komen. Vandaar dat door de gemeente geld is uitgetrokken een economische visie te ontwikkelen voor de Sliedrechtse detailhandel als ook voor het aanstellen van een centrummanager. Te weten: Ron Uyldert, die zich in deze functie ook manifesteert in Breda en Leerdam en acht uur per week aan het werk gaat in Sliedrecht. Hij stelde zich voor als een verbindingsman. ,,Verwacht van mij niet dat de omzet ineens met tien procent toeneemt. U mag van mij wel verwachten dat ik een bijdrage zal leveren aan een sterkere homogeniteit en dat overheden en winkeliers goed samenwerken.” Het woord verbindingsman sprak één van de circa veertig ondernemers die dinsdagavond zijn licht liet schijnen, aan. ,,Ik hoop vooral dat u verbinding weet te leggen met de gemeenteraad. Zij weten namelijk niets van ondernemen. Bovendien spelen ze een spel met ons”, zo doelde hij op het voorlopig spaak lopen van de grootschalige renovatieplannen voor het Burgemeester Winklerplein. ,,Hoewel de projectontwikkelaar binnen de kaders is gebleven hebben ze het om onduidelijke redenen afgeserveerd. Daarbij beseffen ze niet dat winkeliers omvallen als geen economische visie wordt ontwikkeld.”

‘Gemeenteraad weet niets van ondernemen’ SLIEDRECHT - De gemeente steekt z’n nek uit, nu is het aan de ondernemers. Zij moeten gezamenlijk hun schouders eronder zetten om de winkelgebieden in Sliedrecht meer regionale uitstraling te geven. Kort samengevat was dat de boodschap die wethouder Ad de Waard dinsdagavond verkondigde tijdens een informatiebijeenkomst in De Lockhorst. De Waard is niet alleen als bestuurder, maar ook als zelfstandig ondernemer op de Kerkbuurt gepokt en gemazeld en weet dus hoe de hazen lopen. Het probleem is dat ze niet allemaal dezelfde kant oplopen.

Door Erik de Bruin

Collectiviteit was de gehele avond het toverwoord. Alleen in gezamenlijkheid kunnen resultaten worden behaald. Waarbij de winkeliers aan zet zijn. ,,Zij moeten zich als eerste verenigen”, bracht een vertegenwoordigster van de Kamer van Koophandel naar voren. ,,Alleen al om meer geld te genereren.” ,,Daar vaart iedereen wel bij”, vulde de wethouder aan. ,,Al moet je niet verwachten dat als je vandaag 100 euro je inlegt dat je morgen alweer 105 euro terugverdient.” Die mentaliteit heerst wel bij grote winkelketens.Omdat niet meteen iets te halen valt onttrekken ze zich van het groepsgebeuren en zijn ze bijvoorbeeld geen lid van de winkeliersvereniging. Met als gevolg dat de kas van de winkeliersvereniging zodanig leeg is dat amper gezamenlijke activiteiten worden opgezet om daarmee kleur te geven aan een winkelgebied. Een Ondernemersfonds waarin alle winkeliers verplicht zijn in te leggen zou volgens de Kamer van Koophandel een uitkomst kunnen zijn. Een ondernemer op de Nijverwaard (lees: de meubelboulevard) gaf aan dat in Gorinchem meer precariorecht wordt geheven. De extra belasting die bij de gemeente binnenkomt wordt doorgevloeid naar de winkeliersvereniging. Zie hier: meerdere wegen die naar Rome leiden. Op het gebied van prettiger winkelen in de Kerkbuurt hebben gemeente en winkeliers elkaar al gevonden. De proef met agenten of suswachten op donderdagavond is volgens een winkelier zeer geslaagd te noemen.

advertentie
advertentie