'Veel strenger handhaven op hondenpoep'

2 juni 2010 om 00:00 Nieuws

Gemeenteraad:

Niet praten,

maar schrijven

SLIEDRECHT - ,,Als het gaat om handhaving van het honden(poep)beleid heeft de gemeente gefaald.” Harde woorden van Leen Huijser aan het einde van de opiniërende gemeenteraadsvergadering toen de evaluatie van het hondenbeleid ter sprake kwam. Naast het raadslid van de SGP/ChristenUnie gaven ook andere partijen blijk van hun ongenoegen over hoe notoire overtreders (lees: hondenbezitters die hun dier overal los laten lopen en uitwerpselen niet opruimen) gewoon hun gang kunnen gaan. ,,Vorig jaar is ons striktere handhaving toegezegd. Raadsbreed waren we de mening toegedaan dat de gemeente strenger moet handhaven. Nadien zijn echter slechts negen gele kaarten uitgedeeld en mogen BOA´s niet zelfstandig optreden. Onzin. Als je verbaliseert zal je zien hoe snel mensen hun hond aan de lijn houden en keurig een zakje bij zich hebben.”

Door Erik de Bruin

Huijser trok fel van leer. De stoom kwam nog net niet uit z´n oren. Hij noemde het werven van vrijwilligers die hondenbezitters aanspreken op asociaal gedrag de wereld op z´n kop en verwierp de suggestie van Karin Verschoor (VVD) een persbericht te maken over de regels die gelden. ,,Zo´n persbericht gaat mij veel te ver”, stak hij van wal. ,,We leven in een land met normen en waarden. Je plaatst ook geen aankondiging in de krant dat je niet door rood mag rijden. Praten hebben we nu wel gedaan in Sliedrecht. Iedereen weet dat je moet opruimen. Doe je dat niet dan krijg je een boete, simpel.”

Wethouder Ad de Waard antwoordde gevat dat je via een bericht in de krant wel een stok hebt om de hondenbezitter mee te slaan. Hij beloofde vanaf september te zullen handhaven. ,,Dat betekent: schrijven. U kan er als raad van op aan dat we vanaf september stevige maatregelen nemen. BOA´s kunnen dat gewoon doen. Het kan niet zo zien dat voor hondenbezitters allerlei maatregelen worden getroffen in de vorm van uitrengebieden, losloopgebieden en afvalbakken en dat ze dan de regels maar aan hun laars lappen.”

De CDA-wethouder werd er door zijn eigen fractie (zoals het in een duaal politiek stelsel ook behoort te zijn) op aangevallen dat één sanctie per twintig uur BOA-inzet erg weinig is en niet rijmt met de overtredingen die worden geconstateerd. Veel valt De Waard niet aan te rekenen omdat hij pas twee maanden dit ambt bekleedt en jarenlang niet meer actief is geweest in de gemeenteraad. Hij liet wel blijken zijn klassiekers te kennen. ,,Wijlen oud-wethouder Korporaal zei al in 1994 dat we geen heksenjacht moeten ontketenen, maar dat het wel zaak is meer te controleren.” De nieuwbakken wethouder moet die belofte gaan inlossen. Verschoor (VVD) verwoordde het treffend: ,,De gemeente heeft gezien de voorzieningen die zijn gerealiseerd een goed hondenbeleid ontwikkeld. Echter, ook het laatste deel moeten we goed uitvoeren. Het stokt bij de handhaving.” Ze pleit net als het CDA voor controles op gerichte tijden. Bijvoorbeeld in de morgen en ´s avonds als veel baasjes tijd hebben hun hond uit te laten.

advertentie
advertentie