Het Kompas kijkt binnen bij … Bakery Bulls

2 juni 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Op het toegangshek van het bijzondere huis van Alex en Ellen de Jong onderaan de dijk op Baanhoek, waar zij samen met hun zoon Tony sinds 2005 wonen, staat de kennelnaam ‘Bakery Bulls’. Als je de stoep afloopt komt je luid geblaf tegemoet vanuit de onverwacht grote tuin. Het Kompas krijgt aldus een gastvrij onthaal van de Bakery Bulls: Shelby, Gypsy en Tess. Wie mocht denken dat Bakery een speciaal buldoggenras is vergist zich. Die naam vindt zijn oorsprong in de historie omdat op deze locatie ooit een bakkerij gestaan zou hebben. Maar speciaal zijn de drie Engelse Buldoggen wel. Tijdens het interview klinkt onophoudelijk hun rustgevend gesnurk op de achtergrond. Bij elke beweging springen ze op en schommelen gezellig mee door het hele huis, waar ook nog eens overal bulletjesfoto’s, -schilderijen en -beeldjes te vinden zijn.

Door Margreet Strijker

,,De vorige bewoners waren al op leeftijd en hebben hier heel lang gewoond. Historische foto’s zijn er niet, het bouwjaar kennen we niet en verder is er überhaupt weinig bekend. We weten alleen dat er een bakkerij op deze locatie is geweest, die ooit afgebrand zou zijn. Maar of die op de plek van ons huidige huis stond of verderop in de tuin weten we niet. Wel is zeker dat het pand naast ons een tapperij heeft gehad en een soort ‘buurtsupertje’ is geweest.”

In de afgelopen vijf jaar is er heel wat aan het interieur veranderd. De steenstripsmuren werden glad gemaakt en de "oubollige bloemetjes vloerbedekking” is vervangen door een plankenvloer. ,,Maar andere mensen vinden ons interieur juist weer mutserig hoor, daar bedoel ik niks vervelends mee.” Het witte keukenblok dat een prominent plek in de woonkamer had werd verbannen naar de schuur en in de bijkeuken maakte Alex een "schat van een keukentje”. Tegels van Hornbach werden gecombineerd met antieke tegeltableaus en tweedehands keukenkastjes werden getransformeerd tot ouderwetse paneelkastjes met een authentiek ogend bordenrek. Er werd een sfeervolle eetkamer aangebouwd, waar op sommige plekken de bakstenen buitenmuur bewust zichtbaar is gelaten. Ook kwam er een naar Amerikaans voorbeeld gebouwde front porch. Ellen: ,,Ja, die wilde Alex graag. Ik dacht eerst 'wat moet ik met zo’n veranda', maar die heeft inmiddels zijn bestaansrecht wel bewezen. Je kunt hier, ook als het regent, heerlijk zitten.” De veranda is een gezellig geheel van oude meubels, een kachel en allerlei plantenhangers, lampen en andere prullaria. Er is zelfs, net als in de woonkamer een echte Chesterfieldbank te vinden omdat Ellen die zo goed bij het huis vindt passen.

In de woonkamer staat de oude allesbrander van de vorige bewoners nog te pronken. ,,Alex wilde het huis alleen kopen als ze dat kacheltje zouden laten staan", lacht Ellen. Behalve dat is ook de witte piano, waarvoor de buren geen plek meer hadden gebutst en wel een echte blikvanger. Net als de huiskennel, die meer op een bureau dan een hondenbench lijkt en een schattig klein uit een kraakpand afkomstig bureautje. Maar Ellens trots is het beschilderde bedpaneel uit Madura (Indonesië) aan de wand. ,,Nu zie je pioenrozen en paradijsvogels, maar eronder schijnen nog schilderingen van voorgaande generaties te zitten. Bij brand zal ik eerst man, kind en honden redden, maar daarna sleep ik dit paneel eruit.” Zo zijn er overal in huis spullen met een emotionele waarde. Een sigarettendoosje waarin je helaas de Miss Blanche die oma rookte niet meer kan ruiken, een gebloemd poederdoosje van een andere oma en een handgemaakte muis van opa die houtdraaier was. Veel van dit soort spulletjes met geschiedenis zijn te vinden in de bibliotheek achter de voordeur, die toch alleen maar gebruikt werd door collectanten. In de smalle boekenkastjes staan nieuwe Stephen Kings boven Tolkiens die bijna uit elkaar vallen van ouderdom. Ook zijn er planken met kinderboeken van alle drie de bewoners en foto’s van familieleden. Tussen bibliotheek en woonkamer werden glas in lood doorkijkjes gemaakt van oude woonwagendeuren.

Op een schilderij dat haar vader in zijn studententijd maakte, heeft Ellen stiekem wat paarse kleurvlakken aangebracht, zodat het beter bij de rest van het interieur past. Het hangt in het trapgat waar de sfeer geleidelijk overgaat van oud naar nieuw, want boven heeft Tony zijn domicilie. Een ruime moderne kamer met uitzicht op de tuin met fruitbomen, ligusterhaagjes, kippen- en konijnenhokken, loungehoek, schommelbank en autowerkplaats waar regelmatig wordt gesleuteld aan een oldtimer en andere auto’s. Een door vader Alex zelfgemaakt computerbureau en geluidsboxen, maar ook het grote tweepersoonsbed, een bankstel, diverse gitaren, auto onderdelen en posters maken er een eigentijdse mannenkamer van. Naast Tony’s kamer is een was- en kleedruimte waarop Ellen zich zelf helemaal uitgeleefd heeft. Wasmachine en droger zijn achter een sjiek gordijn weggestopt. Een oude buffetkast van Marktplaats doet dienst als kledingkast en een dressoir in dezelfde ‘marktplaatsstijl’ is in gebruik als was opvouwtafel. Aan de wand een grote foute schilderijlijst, die Ellen nog fouter maakte door hem zilver te schilderen, met kleine eveneens zilverkleurige lijstjes erin. En aan het plafond een bijpassende Leen Bakker bling bling lamp. In de slaapkamer van Ellen en Alex overheerst de kleur paars. Antieke Jugendstil kasten gecombineerd met moderne accessoires en een Boeddha kikker maakt de sfeer bijna spiritueel, iets dat versterkt wordt door het uitzicht op het groen van de naastgelegen verwaarloosde gemeentetuin en het licht dat naar binnen valt door de glazen koepel in het plafond.

De laatste grote klus was het bestraten en beplanten van de oprit, maar echt af is het huis niet. Er staan twee antieke radiatoren klaar om aangesloten te worden. En er zijn plannen om eens te kijken wat zich boven de waarschijnlijk niet authentieke plafondbalken in de woonkamer bevind. Alex: ,,Je doet iets en er komt vanzelf weer iets anders op. Je weet niet wat je steeds overhoop haalt.”

Het Kompas blijft op zoek naar binnenkijk adressen in Sliedrecht en Wijngaarden. Heeft of weet u een oud, nieuw, groot, klein huis(flat, woonwagen, ark, schip) met een interessante geschiedenis, bijzondere bewoners of een origineel interieur?

Laat het ons weten via telefoonnummer 0184 – 612511 of email kompas.sliedrecht@bdu.nl.

advertentie
advertentie