Sliedrecht één van de goedkopere gemeenten

4 juni 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (Coelo) onderzoekt jaarlijks de lokale woonlasten. Het blijkt dat dit jaar de gemiddelde woonlasten in Nederland op € 659 liggen. Sliedrecht ligt met € 581 ruim onder het gemiddelde. Van de 447 gemeenten in Nederland stijgt Sliedrecht naar de 41e plaats op de ranglijst. In 2008 stond Sliedrecht nog op de 97e, vorig jaar op de 56e plaats.

In vergelijking met andere gemeenten binnen de regio valt op dat Sliedrecht één van de goedkopere gemeenten is. Bij de berekening is rekening gehouden met de Onroerend Zaak Belasting (OZB), het rioolrecht en de reinigingsheffing.

Voor het gemiddelde meerpersoonshuishouden stijgen de gemeentelijke woonlasten dit jaar met 1,3 %. Deze stijging wordt vooral veroorzaakt door de stijging van de rioolheffing. De rioolheffing stijgt al jaren als gevolg van milieuregelgeving en de noodzaak oude rioleringen te vervangen. De schrijvers van de Coelo-atlas verwachten dat de rioolheffing om deze redenen nog een aantal jaren zal blijven stijgen met percentages die boven de inflatie uitkomen. De tariefontwikkeling van de afvalstoffenheffingen blijft naar verwachting gematigd.

In de goedkoopste gemeente bedragen de woonlasten € 474 (nummer één: Zevenaar) en in de duurste € 1.168 (nummer laatst: Blaricum). Uit de atlas blijkt dat Sliedrecht nu op de 41e plaats staat (in 2009 de 56e). De gemiddelde woonlasten in Nederland liggen op € 659. Sliedrecht ligt dus met € 581 ruim onder het gemiddelde.

Wethouder Hans Tanis is tevreden met deze uitslag maar benadrukt dat het stijgen op de ranglijst voor Sliedrecht geen doel op zich is. ,,De komende jaren zullen wij flink moeten bezuinigen. We kijken daarbij ook naar mogelijkheden om de inkomsten te vergroten. Een stijging van de lokale lasten is daarom niet uitgesloten” aldus de wethouder.

advertentie
advertentie