Campagne tegen Kindermishandeling

8 juni 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De karavaan die campagne voert tegen kindermishandeling deed vrijdagochtend Sliedrecht aan compleet met met brassband en een flyerteam. In Sliedrecht werd vorig jaar 54 keer melding gedaan van kindermishandeling. Hierbij zijn 114 kinderen betrokken. ,,Het is belangrijk dat mensen zich realiseren dat zij iets kunnen doen als zij vermoeden dat een kind mishandeld wordt. Het is goed om dit onder de aandacht te brengen. Daarom ondersteun ik deze campagne van harte”, aldus wethouder Lavooi.

De landelijke campagne wordt gevoerd in opdracht van het Ministerie voor Jeugd en Gezin met als uitgangspunt dat omstanders wel signalen van mishandeling waarnemen, maar hiermee weinig doen. De bedoeling is om omstanders te stimuleren om contact op te nemen met het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK).

Naar schatting zijn 107.000 kinderen jaarlijks slachtoffer van mishandeling. In iedere schoolklas van 30 kinderen is gemiddeld ten minste 1 kind slachtoffer. Naar schatting zijn er in 2007 tussen de veertig en vijftig kinderen overleden als gevolg van kindermishandeling.

Bijna de helft van de Nederlandse bevolking (45%) is zelf ooit slachtoffer geweest van huiselijk geweld. Vooral kinderen tot 9 jaar zijn oververtegenwoordigd als het gaat om kindermishandeling. Zodra scholieren in de leeftijd 12 tot 18 jaar zijn, heeft 37 procent van hen ooit enige vorm van kindermishandeling meegemaakt.

Kindermishandeling wordt vaak geassocieerd met fysieke mishandeling. Maar er zijn meer vormen van mishandeling, die niet zo goed zichtbaar zijn. Bijvoorbeeld een kind dat stelselmatig uitgescholden en gekleineerd wordt, een kind dat ongewassen of met niet passende kleding naar school wordt gestuurd of een kind dat in zijn of haar seksuele integriteit wordt aangetast. Het getuige zijn van huiselijk geweld is ook een vorm van kindermishandeling.

Kindermishandeling is een zwaar begrip, maar bijna alle vormen van mishandeling beginnen als een opvoedingsprobleem. Ouders willen bijna altijd het beste voor hun kinderen maar door omstandigheden kunnen zij daarin te kort schieten, waardoor opvoedingsproblemen ontstaan. Schaamte en angst voor gevolgen maken dat ouders moeite hebben om hulp te zoeken. Zo kunnen opvoedingsproblemen escaleren tot kindermis-handeling.

Het is logisch dat mensen twijfelen of wat ze zien wel echt kindermishandeling is. Veel belangrijker is dan ook het feit dat ze zich zorgen maken om een kind. Door die zorgen te delen wordt de kans groter dat het kind het beter krijgt. Op www.watkanikdoen.nl staan tips hoe te handelen bij vermoedens van kindermishandeling.

advertentie
advertentie