Groot Dictee der Alblasserwaard 2010

8 juni 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT/REGIO - In zalencentrum De Til in Giessenburg wordt op zaterdag 26 juni het Groot Dictee der Alblasserwaard gehouden. ,,Er hebben zich al veel mensen opgegeven, maar we kunnen zeker honderd taalliefhebbers gebruiken”, vertelt Kees Lanser van de Rotary club Alblasserwaard. Victor Deconinck, bekend als televisiepresentator, leest de tekst voor die door Kees Lanser is geschreven.

,,We hebben het niveau van het dictee zo algemeen mogelijk gehouden. Er zitten dus geen “instinkers” in verwerkt. Iedereen die kan lezen en schrijven kan in principe mee doen”, geeft Lanser aan. De tekst is opgebouwd uit ongeveer 215 woorden. Na afloop van het dictee worden de teksten door twaalf correctoren nagekeken. Hierbij zal het bekende ‘Groene Boekje’ uitgave 2005 als leidraad dienen. Als het Groene Boekje niet de oplossing biedt, dan wordt de Dikke van Dale gebruikt als toets.

De drie beste schrijvers worden in het zonnetje gezet. De oudste en jongste deelnemer krijgen ook de nodige aandacht. De deelnemers kunnen zich laten sponsoren voor een bepaald bedrag per goed woord of voor een vast bedrag. De totale opbrengst is bestemd voor De Nederlandse Cyctic Fibrosis Stichting. ,,Het idee om een Groot Dictee in de Alblasserwaard te organiseren onstond wegens een soortgelijk succesvol initiatief bij een collegaclub” verteld Bart Baars. ,,We waren direct enthousiast en we steunen graag een goed doel. Bij de organisatie van het Groot Dictee hebben we zo goed mogelijk rekening gehouden met de data van de WK voetbal."

Deelnemers kunnen zich aanmelden voor 23 juni bij Bart Baars: 0184-414066 of info@rotaryalblasserwaard.nl. De zaal is om 19.00 uur open en om 19.30 uur wordt gestart met het dictee.

advertentie
advertentie