'Altijd met een blij gevoel'

9 juni 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT – Het Kompas mocht een kijkje nemen tijdens de laatste les van de eerste Willy Wortel Werkgroep van de Vereniging Christelijk Onderwijs Sliedrecht (VCOS). Sinds november 2009 vormen vijftien begaafde kinderen uit de groepen 7 en 8 van drie basisscholen elke dinsdagmorgen de plusklas. Ze werkten aan allerlei projecten, maakten een poppenkastvoorstelling en organiseerden een expositie. Er waren excursies naar het Baggermuseum en Foto van der Kloet. Ook bezochten ze het Junior Sciencelab van de Universiteit van Leiden waar ze les kregen van een echte professor en allerlei proefjes deden. Plusklas leerkracht Hermy van Eck denkt er met plezier aan terug: ,,Dat was zo leuk. Allemaal met een stofjas aan en een veiligheidsbril op aan het werk.”

Door Margreet Strijker

De Willy Wortel Werkgroep is opgezet voor leerlingen die extra uitdagingen nodig hebben om geïnteresseerd te blijven in school. Hermy: ,,Ik stuur niet teveel aan, ze kunnen een eigen draai geven aan de onderwerpen en opdrachten. Het leuke van deze manier van werken is dan ook dat de kinderen heel veel eigen inbreng hebben. En dat lijkt goed te werken. Ze komen graag en hebben er veel plezier in.” De leerkracht is naast haar baan als wiskunde docent op een middelbare school, één dag per week aan het werk voor de plusklas van de VCOS en dat bevalt haar erg goed. ,,We maken gebruik van gebouw Rehoboth, waar we alle ruimte hebben en ik ben vrij om zelf dingen uit te proberen. Ik hoef me niet aan lesmethodes te houden. ‘Leren leren’ is een belangrijk onderdeel, want deze leerlingen zijn dat niet gewend omdat ze de gewone lessen meestal heel gemakkelijk volgen. Ook plannen en samenwerken maken onderdeel uit van mijn programma. Maar het doel van de plusklas is vooral dat de kinderen weer graag naar school gaan.”

En deze opzet lijkt alleszins geslaagd, want als het pauze is moet zelfs een paar met lichte dwang naar buiten gestuurd worden om even lekker te spelen. Ze gaan liever gelijk aan de slag. Een week eerder bezochten ze de Van der Kloet fotostudio waar ze tips kregen over digitale fotografie. Maar ook begrippen als sluitertijd en diafragma werden uitgelegd. In vervolg daarop wordt aan foto opdrachten gewerkt. Inge en Carine maken een animatie: ,,We laten een poppetje fotootje voor fotootje een rondleiding door een dierentuin maken.” Nick en Richard zijn bezig met fotobewerking. Met veel lol, geplak en geknip ontstaat er een beeld waarop Sinterklaas in botsing komt met tram. Staf en Natalja zijn ieder voor zich bezig met een PowerPoint presentatie over de geschiedenis van de fotografie en Jenny maakt foto’s van het hele gebouw voor een informatiefolder. Buiten zijn Romy en Hanna druk in de weer met close-ups en boven zijn een paar jongens bezig met een fotoserie over een aanrijding met playmobiel autootjes. Het is goed te merken dat de kinderen er plezier in hebben en erg leergierig zijn.

De evaluatieformulieren die Hermy deze laatste morgen heeft laten invullen bevestigen dit beeld. Zomaar wat opmerkingen: ,,Ik vond het leuker hier, dan gewoon naar school gaan; Ik heb leren plannen en veel informatie gekregen; Leuk, want je maakt nieuwe vrienden; Erg graag, altijd met een blij gevoel.” Maar natuurlijk was er ook kritiek: ,,Ik had wel meer huiswerk gewild; Jammer dat we in het begin geen printer hadden.” Ook waren er wat tips voor de juf: “Afschaffen die saaie lange walvistekst van ‘Leren leren’ en volgend jaar betere lijntjesblaadjes kopen (hi,hi).” Maar ook: ,,Maak de klas niet groter en verander niet teveel.”

Hermy geeft aan zeker wat te zullen doen met de opmerkingen: ,,Eén van de kinderen heeft aangegeven meer over sterrenkunde te willen weten. Dus ik werk aan een project astronomie met een bezoekje aan de sterrenwacht. En het is natuurlijk helemaal leuk als er een astronoom zou zijn die hier een ochtendje langs wil komen.” Ook zijn Hermy en haar Willy Wortels op zoek naar mensen die bijvoorbeeld Chinese of Spaanse taallessen kunnen geven of gastlessen over andere leuke onderwerpen kunnen verzorgen. Belangstellenden kunnen contact opnemen via email: plusklas@vcos.nl.

advertentie
advertentie