'Wie ben ik en wat wil ik in dit leven'

9 juni 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT – Laat het gebeuren, loslaten en ontmoeten dat is de passie van Tilly Huyzer. ,,Maar eigenlijk zijn het de mensen die mij boeien, want bij alles wat ik doe gaat het om mensen.” Via ballet, zeilen, talen, lesgeven, schoonmaken, schrijven en filosofie kwam ze uit bij de workshops yoga en mediteren die ze regelmatig geeft. Een toevallige ontmoeting resulteerde in Laathetgebeuren. ,,Weekenden en workshops los-laten en ont-moeten waarin yoga, meditatie en speksteen een samenspel zijn om bij jezelf te komen. Om los te laten, te onthaasten, om vooral niets te moeten. Maar we gaan niet ‘therapeuteren’ hoor.” Voegt ze er aan toe. ,,Het is niet zwaar, al wordt dat vaak gedacht bij spiritualiteit en filosofie. Het is alleen: wie ben ik of wat wil ik in dit leven."

Door Margreet Strijker

Tilly (51) studeerde Engels en Duits en stond 15 jaar voor de klas op de middelbare school. Begin jaren 90 kwam ze in aanraking met Ha-Ra, een milieusparend schoonmaakmiddel dat verkocht wordt via thuisparty’s. ,,Het milieuvriendelijke sprak me aan, maar ook het eigen baas zijn. En dat waren de redenen dat ik mijn baan in het onderwijs opgaf. Ik ben nu al 17 jaar Ha-Ra consulent en een groot voordeel is dat ik kan werken wanneer ik wil. Maar ook het schoonmaken past wel bij me. Het is heel aards, ieder mens moet schoonmaken. Het houdt je met twee benen op de grond.”

Tilly zeilt vanaf haar 14e en werkt al 27 jaar als vrijwilliger op de Eendracht uit Rotterdam, een groot zeezeilschip dat doevakanties organiseert. ,,Toen ik een jaar of 24 was ben ik een keer mee geweest met zo’n tocht en daarna werd ik gelijk gevraagd als vrijwilliger. Ik ben niet alleen zeilinstructeur, maar doe ook veel promotionele dingen. En ik regel het schoonmaakgebeuren. Ik vind het heerlijk om aan boord met grote groepen mensen iets te doen.” Op de Eendracht leerde Tilly haar echtgenoot kennen met wie ze inmiddels alweer 25 jaar getrouwd is. Ze hebben een dochter van 22.

Een jaar of elf geleden ontdekte ze de filosofie en kreeg een boek van Mansukh Patel onder ogen. Geen zee te hoog van Wayne Dyer volgde. Daarna las ze van alles op dat vlak en wilde steeds meer weten over spiritualiteit. ,,Toen ik 40 werd had ik het gevoel niets meer te moeten. Een gevoel van keuze hebben, willen in plaats van moeten werd belangrijk. Loslaten en steeds bewuster leven. Tijd hebben voor werk, hobby’s, gezin, huishouden, vrienden.” Ze ging vier jaar naar de school voor Filosofie in Breda. In Sliedrecht maakte ze in ‘Het Wenden’ kennis met meditatie en Reiki. In 2006 ontdekte ze Dru yoga tijdens een kennismakingsavond in Rotterdam. ,,Ik had nog nooit aan yoga gedaan en wist er echt niks van. Bij deze vorm van yoga zijn de bewegingen zacht en eenvoudig. Twee benen goed op de grond en genieten van allerlei mooie bewegingen. Het lijkt een beetje een combinatie van ballet waar ik vroeger gek op was en Tai Chi dat me ook aanspreekt. En het was in het Engels, een taal die me zeer na aan het hart ligt. Het thema van die voorlichtingsavond was: We want to transform the world by giving people the tools to transform themselves. En dat bleken woorden van Mansukh Patel, dus het cirkeltje was rond. Alles wat ik tot toen toe in mijn leven gedaan had kwam bij elkaar.” Ze is, zoals ze het zelf noemt al voorzichtig begonnen met het geven van yoga lessen en meditatie bijeenkomsten aan kleine groepjes op haar zolder. ,,Ik wil een stukje meelopen op het pad van de mensen en delen met hen wat ik zelf als goed ervaar.”

Schrijven is iets dat als een rode draad door Tilly’s leven heen loopt. Toen ze een jaar of 16 was deed ze mee aan de brievenuitwisseling van International Youth Service. En ze is altijd blijven schrijven. ,,Ik correspondeer met zo’n vijftig mensen, zowel in het Nederlands als in het Engels en Duits. En omdat iemand me eens schreef: ik heb er wel iets aan, wat je me schrijft, kwam het idee in me op een boekje uit te geven.” Dit resulteerde in ‘Doe wat je wilt!’ acht overpeinzingen: ,,Steeds vaker ontdek ik tijdens gesprekken met mensen dat men zoekende is. Boeken worden gelezen, gesprekken gevoerd, lezingen bezocht, er wordt nagedacht, gemediteerd en gereflecteerd over allerlei thema’s. Ik gebruik geen moeilijke woorden. Geen zware filosofie. Ik hoop dat men door deze overpeinzingen te lezen een keer anders naar de kleine dingen van het leven kijkt. Dat de lezer het op zich in laat werken en daarna gaat doen wat hij of zij wil.”

Twee jaar geleden ontmoette Tilly tijdens een kunstrondje in Leersem toevallig Marian Huyzer, een nicht van haar man. Marian was daar bezig met een workshop speksteen en Tilly vertelde over haar meditatie en yoga praktijk. ,,Het klikte en met een grapje zei ik: Goh mijn yoga en meditatie kunnen best bij jouw speksteen. Toen hadden we zoiets van ‘laat het gebeuren’. En zo is het ontstaan. Wie wil weten wat er door deze ontmoeting is gebeurd kan een kijkje nemen op www.laathetgebeuren.nl. Tilly zelf ‘ont-moeten’ kan via telefoonnummer 0184 – 411269 of www.ontmoettilly.nl.

advertentie
advertentie