Reactie op artikel ‘Stoppen van subsidie voor dierenbescherming/volière’

12 juni 2010 om 00:00 Nieuws

Het is echt niet te geloven dat de gemeente wil stoppen met ondersteuning van een kwetsbare groep, waarvan de kosten nog geen €1,- per inwoner per jaar bedragen. Maar wij zullen hier wel aan moeten wennen; de komende jaren zal op kwetsbare groepen meer en meer bezuinigd worden. De lokale overheid heeft redenen genoeg nu en in de toekomst. Temeer daar het altijd een doelgroep betreft die niet of nauwelijks voor zichzelf kan opkomen.

Maar, er zal wel een volstrekt overbodige rotonde bij de Rembrandtlaan worden aangelegd. Met als gevolg verkeersonveilige situaties en prachtige kastanjebomen die het veld moeten ruimen. Er worden als pleister op de wonde weer nieuwe bomen geplaatst, maar eer die volgroeid zijn, zijn we heel wat jaren verder. Kosten bedragen meer dan € 60,- per inwoner voor de aanleg, dat is nog exclusief het jaarlijks onderhoud…

Hebben we nu al een kermis die uit het dorpscentrum, waar dit behoort, is verbannen, ik voorzie dat het jaarlijkse tuinfeest van Elektra straks ook niet meer in het centrum plaats kan vinden vanwege diezelfde nieuwe rotonde.

Vanuit de landelijk overheid zijn de gemeentes verplicht de inwoners te betrekken bij allerlei gemeentelijke plannen, hieraan wordt ook in Sliedrecht formeel volop voldaan. Vervolgens krijgt de goegemeente het nakijken, er wordt namelijk nooit iets met die inspraak gedaan. Betrokkenheid van de inwoners is hiermee niets meer dan een wassen neus. Het is dus niet zo vreemd dat er burgers zijn die, ondanks veel kennis van zaken, de procedure laten voor wat het is. Het enige dat vaststaat is dat wij als inwoners altijd de rekening moeten betalen, de lokale overheid is nimmer hoofdelijk aansprakelijk.

Een ieder wenst een dorp met sociaal welzijn, dit wordt echt niet bereikt door camera’s en meer blauw op straat. Maar wel door geven en nemen en bovenal serieus luisteren naar de inwoners en dit vervolgens omzetten in plannen. Een maakbare samenleving is beslist niet wat een mens wil.

Gezien de voorbeelden; intrekken van de dierenbeschermingsubsidie en het uitgeven van zestig keer meer per inwoner voor het aanleggen van een ongewenste (misschien zelfs onveilige )rotonde, krijg ik sterk het vermoeden dat men in een politieke functie de gemeenschap beslist niet op de eerste plaats heeft staan.

Marijo Burgerding

advertentie
advertentie