‘Ik wil hier eigenlijk niet weg’

16 juni 2010 om 00:00 Nieuws

Sloop Oude

Uitbreiding-

West gestart

SLIEDRECHT – Wie de afgelopen tijd regelmatig in de Oude Uitbreiding West kwam, zag de wijk met de dag leger worden. Alle bewoners moesten hun huizen verlaten met het oog op de geplande sloop van de wijk. Afgelopen maandag werd het symbolische startschot gegeven: wethouder Ad de Waard brak met een kraan het balkon af van het hoekhuis in de Noorderstraat. ,,Een historisch moment, vooral voor de oud-bewoners”, vond Henk Gravesteijn, directeur van Tablis Wonen. ,,Zij maakten paleisjes van hun woningen. Dit moment is voor hen heel ingrijpend.”

Door Ariënne Megchelsen

Eén van die bewoners, mevrouw Boer (‘Mijn voornaam hoeft niet in de krant’) staat een beetje verloren te kijken bij de sloop van het hoekhuis. ,,Ik heb dertig jaar op nummer vijftien van de Noorderstraat gewoond. Ik vind het heel erg dat alles nu gesloopt wordt. Mijn huis was nog prima, ik had er een heerlijk tuintje bij. Het was echt mijn stekkie.”

Maar ondanks de meelevende woorden van directeur Gravesteijn richting de bewoners, benadrukt hij dat de huizen toch echt gesloopt moeten worden. ,,Deze wijk is bijna honderd jaar oud. De technische levensduur van de woningen is voorbij. De hele wijk wordt daarom gesloopt, geherstructureerd en opnieuw opgebouwd.” De sloop begint bij deelgebied A. Hieronder vallen de Emmastraat, de Julianastraat, de Klopstraat, de Noorderstraat en een gedeelte van de Wilhelminastraat. Advies- en procesmanagementbureau Koenders en Partners leidt de sloopwerkzaamheden. ,,De planning is dat we 1 november klaar zijn met de sloop”, vertelt Jan Paul de Zeeuw. ,,We doen het een beetje rustig aan, omdat we middenin een volksbuurt zitten. Je wilt niet dat er woningen gaan scheuren. We gaan wel continu door met slopen; er moet telkens toezicht zijn, omdat je anders alleen maar rottigheid krijgt in zo’n buurt met allemaal leegstaande huizen.”

Wanneer de sloopwerkzaamheden afgerond zijn, begint de bouw van het Havenkwartier, zoals de nieuwe wijk genoemd wordt. ,,Het is de bedoeling dat de nieuwe huizen de historische sfeer zullen behouden”, vertelt Peter Hoeckx van Tablis Wonen. ,,In het uiterlijk van de huizen laten we karakteristieke architectuur van de wijk terugkomen. Het wordt een moderne wijk met een historisch tintje.”

Hoeckx leidt het hele proces rond het opnieuw huisvesten van de oud-bewoners van de wijk. ,,Dat is redelijk soepel verlopen. Het is natuurlijk niet leuk als er een instantie is die zegt dat je je huis uit moet, maar over het algemeen heerste er een sfeer van: ‘Als het dan toch moet, laten we er dan maar het beste van maken’. We hebben meer dan tweehonderd bewoners aan een nieuwe woning geholpen; een groot gedeelte van hen is tevreden. Tachtig bewoners keren bovendien terug in de nieuwe wijk.”

Oud-bewoonster mevrouw Boer heeft inmiddels een nieuwe woning in de flat aan de Rijnstraat toegewezen gekregen. Hoewel ze vindt dat Tablis goed naar haar vragen en klachten geluisterd heeft, ziet ze erg tegen de verhuizing op. ,,Ik heb er slapeloze nachten van. Ik weet niet of ik wel in een flat kan wennen. Zal ik het daar wel naar mijn zin hebben? Eigenlijk wil ik helemaal niet weg uit deze wijk.”

advertentie
advertentie