Gastouders Kinderoase blij met diploma

16 juni 2010 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM – Vrolijke gezichten op dinsdagavond 1 juni in het Hervormd Centrum aan de Talmastraat. Maar liefst 57 gastouders van Gastouderbureau Kinderoase mochten het diploma MBO-2 Helpende Welzijn in ontvangst nemen en voldoen daarmee aan de strenge eisen die de nieuwe Wet Kinderopvang aan hen stelt. Zij kregen van het gastouderbureau een rode roos en van het Zwolse ROC Landstede, dat de cursus op locatie in het Hervormd Centrum heeft verzorgd, een plantje met de toepasselijke naam Kindje op moeders schoot. We spraken met Marian Slagboom, directeur van Kinderoase.

Door Ria Scholten

,,Sinds vorig jaar is het aantal gastouders landelijk met 25.000 afgenomen. Veel van hen zagen de nieuwe, zwaardere eisen niet zitten en zijn afgehaakt”, vertelt Marian. ,,Het gevolg is dat er minder vraagouders gebruik maken van het belastingvoordeel waar ze recht op hebben als ze hun kinderen onderbrengen bij de kinderopvang of een gastoudergezin. Je kunt dus stellen dat de overheid in dat opzicht haar zin heeft gekregen, want er moest flink worden bezuinigd.”

Ook Kinderoase zag het aantal gastouders flink teruglopen tot ongeveer 120. Van hen was ongeveer de helft al in het bezit van een geldig diploma. De overige gastouders hebben de verplichte basisopleiding bij de gastouderacademie gevolgd en konden op basis daarvan deelnemen aan de verkorte opleiding voor het nu behaalde diploma. Tien gastouders zijn nog bezig met de opleiding en moeten alleen het praktijkexamen op de opvanglocatie nog afleggen.

Het afgelopen jaar is voor de gastouderbureaus niet gemakkelijk geweest. ,,We kregen begin 2009 de boodschap dat de wet- en regelgeving werden verscherpt, maar in november was nog steeds niet bekend wat er ging gebeuren”, aldus de directeur. ,,De wet ging echter wél op 1 januari van dit jaar in. De gastouders zijn in februari met de cursus gestart en het is mooi dat alle cursisten het diploma hebben behaald. Daarnaast moeten zijn in het bezit zijn van het diploma Kinder EHBO en daarmee zijn we er nog niet. Wij zijn verplicht om alle gastouders voor 1 september aan te melden bij de GGD die controleert of zij in het bezit zijn van de vereiste diploma’s. Een flink aantal van hen moet vóór 31 december nog bezoek krijgen van de GGD, die uiteindelijk bepaalt of zij mogen worden opgenomen in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK).”

,,Er zijn ook schrijnende gevallen. Mensen met het diploma MBO-3 Gezinsverzorging zijn verplicht om de cursus MBO-2 Helpende Welzijn te volgen omdat hun opleiding niet op de lijst van goedgekeurde diploma’s van de overheid staat. Ook voor de vraagouders zijn er problemen, want als de gastouder op grond van de bevindingen van de GGD niet wordt geregistreerd moet de door hen ontvangen tegemoetkoming van de Belastingdienst worden terugbetaald. Per 1 september start een nieuwe opleiding voor het diploma MBO-2 Helpende Welzijn. Hierbij inbegrepen is een stage bij een erkende gastouder. De opleiding behandelt de ontwikkeling van kinderen in de leeftijd van nul tot twaalf jaar.”

advertentie
advertentie