Kweekvijver van brandweertalent

18 juni 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - In de kweekvijver van het brandweertalent is het goed vissen. Dat werd zaterdag duidelijk tijdens de halve finales van de jeugdbrandweerwedstrijden die in Sliedrecht werden gehouden.

In totaal namen 31 ploegen uit heel Nederland aan de wedstrijden deel. De wedstrijden waren gesplitst in juniorenploegen en aspiranten Lage Druk- en Hoge Drukploegen. De junioren waren twaalf tot en met vijftien jaar oud en de aspiranten vijftien tot en met achttien jaar.

De junioren kregen een brandmelding op het terrein van de IHC aan de Molendijk in Sliedrecht. In de houtzagerijloods was brand uitgebroken. Bij aankomst werden de ploegen opgevangen door een werknemer van het bedrijf. Hij wist te vertellen waar de brand woedde. Bij de verkenning kwamen de brandweerploegen erachter dat de brand inmiddels was doorgeslagen naar een naastgelegen ruimte. Tevens was het de bedoeling dat een vogelkooi met vier vogeltjes gered zouden worden.

Bij de aspiranten lage druk was brand uitgebroken in de woonkamer, veroorzaakt door de TV, die was doorgeslagen naar een slaapkamer op een verdieping erboven. Hierdoor was de rookmelder van de bewoner afgegaan, maar de oude en dove bewoner doet vaak een dutje op de bank. De opdracht voor de wedstrijdploegen: eerst het slachtoffer veiligstellen en daarna de brand blussen.

Bij de aspiranten hoge druk was brand uitgebroken in de keuken, omdat de bewoner vlam in de pan had. De bewoner wilde deze pan in veiligheid stellen door hem buiten te zetten. Dit mislukte en de halve pan met vet kwam over zijn armen. Ook ontstond daardoor brand die doorsloeg naar de verdieping erboven. Hindernis was dat de poort met een ketting en slot vastzat. De ploegen moesten de ketting doorknippen en achterhalen dat de bewoner de sleutel van de woning in zijn zak had zitten.

Aan het einde van de wedstrijd gaf de jury in partycentrum de Lockhorst uitleg over het verloop van de dag. De wedstrijdleiding en de deelnemers kregen veel complimenten voor de goede organisatie en de mooie ensceneringen.

Uitslagen

Junioren

1. Westerschouwen 1076 punten; 2. Vlissingen 1019 punten; 3. Hoorn 1019 punten; 4. Moerdijk 1016 punten; 5. St Philipsland 946 punten.

Uitslag aspiranten lage druk

1. Oisterwijk 1239 punten; 2. Nederbetuwe 1194 punten; 3. Hoogeveen 1193 punten; 4. Velsen 1173 punten; 5. Den Bommel 1159 punten.

Aspiranten Hoge Druk

1. Houten 1173 punten; 2. Veenendaal 1173 punten; 3. Scherperwoude 1161 punten; 4. Ede 1137 punten; 5. Buren 1109 punten.

Bovenstaande ploegen mogen in oktober door naar de finale van het landskampioenschap 2010.

advertentie
advertentie