IHC Merwede boekt orders voor meer dan een half miljard euro

23 juni 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - IHC Merwede heeft onlangs opdrachten voor baggerschepen en offshore equipment ontvangen ter waarde van meer dan € 500 miljoen. Dit sterkt de groep in het vertrouwen dat er aanhoudende vraag is naar haar innovatieve schepen, geavanceerd equipment en life cycle support.

Het betreft opdrachten voor de levering van drie sleephopperzuigers, één zelfvarende snijkopzuiger en vier grotere IHC Beaver® snijkopzuigers. Verder zijn er door IHC Hydrohammer® orders ontvangen voor zes grotere Hydrohammers, door IHC Handling Systems voor meerdere Internal Lifting Tools en één external pile gripper tool, door IHC Hytop voor de levering van meerdere hydraulische jacking systems en systeempakketten en door IHC Deep Sea Dredging & Mining voor een diepzee valpijp.

Goof Hamers, president-directeur van IHC Merwede: ,,Deze orders bevestigen de verwachtingen van IHC Merwede voor 2010. De markten waarin wij actief zijn, vertonen duidelijke tekenen van herstel en in een dergelijk klimaat is het verheugend om vast te stellen dat onze reputatie als ‘technology innovator’ in stand is gebleven en dat onze klanten overtuigd zijn van de betrouwbaarheid en efficiency van onze producten en services. Met deze opdrachten heeft IHC Merwede een goede werkbezetting tot in 2012 en onze flexibiliteit stelt ons in staat nog meer werk in die periode aan te nemen.”

IHC Dredgers heeft twee sleephopperzuigers met 5.500 m³ hopperinhoud verkocht aan Dredging Corporation of India (DCI). Het contract is op 29 april 2010 getekend in het Indiase New Delhi en is inmiddels effectief. ,,Deze schepen leveren uitstekende prestaties en zijn zo ontworpen, dat ze geschikt zijn voor de moeilijkste en meest uiteenlopende werkomstandigheden in deze regio. De sleephopperzuigers worden gebouwd op een van de scheepswerven van IHC Merwede in Nederland en volgens de planning zal het eerste schip in 2012 worden opgeleverd", aldus een woordvoerder van de werf.

Daarnaast heeft IHC Dredgers onlangs een opdracht verkregen van DEME (België) voor de levering van een 11.650 m³ sleephopperzuiger. Dit nieuwe schip, genaamd Breughel, is in het bijzonder geschikt voor zowel werk in ondiep water als voor het behoud van havens en strand als voor landaanwinningprojecten. Het schip zal eveneens worden gebouwd op een van de scheepswerven van IHC Merwede in Nederland en de oplevering is gepland voor 2011.

DEME heeft tevens een jumbo zelfvarende snijkopzuiger bij IHC Dredgers besteld. Dit nieuwe schip draagt de naam Ambiorix en kan baggeren tot een waterdiepte van ca. 35 meter. De Ambiorix is een van de krachtigste snijkopzuigers ter wereld en is onder meer geschikt voor het baggeren van zware grond en gesteente. Het schip is uitgerust met twee binnenboord baggerpompen en een onderwater baggerpomp op de cutterladder. Verder beschikt deze snijkopzuiger over een bakkenlaadsysteem. De flexibele paalwagen omvat onder andere een buffersysteem waarmee baggeren onder minder gunstige weersomstandigheden mogelijk is.

Het schip zal worden gebouwd op een van de scheepswerven van IHC Merwede in Nederland. De oplevering is gepland voor 2012.

IHC Beaver Dredgers heeft diverse grotere zuigers uit de IHC Beaver® reeks van gestandaardiseerde snijkopzuigers verkocht. Een IHC Beaver® 50, het onlangs geïntroduceerde model en uitgevoerd met onder meer de Cutter Special Pump®, en een IHC Beaver® 6518 C, zullen worden ingezet in Latijns-Amerika. De zuigers worden voorzien van diverse aanvullende installaties, waaronder een IHC baggerwiel (dat uitwisselbaar is met de snijkop) voor het baggeren van klei.

Een IHC Beaver® 6518 C met een geïntegreerde, flexibele paalwageninstallatie wordt gebouwd voor de Verenigde Arabische Emiraten. De flexibele paalwagen is eerder dit jaar uitvoerig getest op de Noordzee en heeft bewezen de spudpaal waarmee de zuiger verankerd is aan de zeebodem, te kunnen beschermen tegen de golfkrachten waaraan de snijkopzuiger onderhevig is.

Voor Bangladesh zal een IHC Beaver® 1200 gaan bijdragen aan de verbetering van de veiligheid en de ontwikkeling van het land door de zuiger in te zetten bij het verdiepen van vele waterwegen en het creëren van nieuw (hoger) land. De IHC Beaver® wordt uitgerust met een moderne dieselmotor met lage emissies, ankerbomen en een productiemeetinstallatie.

De Chinese firma ZPMC in China heeft onlangs een S-800 Hydrohammer®-set besteld voor het offshore heien van stalen palen met een buitendiameter van 5,1 meter. Deze hamerset wordt door ZPMC in China gebruikt voor het heien van de funderingspalen voor het eerste Chinese windturbinepark op monopaalfundaties. IHC Hydrohammer® heeft daarnaast een huurovereenkomst afgesloten over een periode van 26 weken met Saipem Asia voor twee S- 600 Hydrohammers® en een S-280 Hydrohammer®-set, inclusief powerpacks, controlecabines en een sleeve van 72 inch.

Verder is met een nieuwe Maleisische klant, Sigur Ros, een huurovereenkomst afgesloten over een periode van 14 weken voor een S-280 Hydrohammer® en een SC-200 Hydrohammer®-set inclusief powerpack en sleeve. Levering wordt op korte termijn verzorgd door de IHC Hydrohammer®-werf in Singapore.

Diverse klanten, waaronder Heerema Marine Contractors, Saipem UK en Seaway Heavy Lifting, hebben onlangs elf Internal Lifting Tools (ILT) besteld, uiteenlopend van 250 tot 1.200 ton. Verder zal IHC Handling Systems één external pile gripper tool leveren aan J Ray McDermott in Australië. Een gedeelte van genoemd materieel is reeds geleverd. De rest volgt in de loop van 2010.

IHC Handling Systems heeft vanuit hun Singaporese locatie tevens diverse verhuurovereenkomsten afgesloten voor Internal Lifting Tools, waaronder diepzee ILT’s voor het Gumusut project in Maleisië. Met Internal Lifting Tools, uitgerust voor gebruik op grote waterdiepten, kunnen ankerpalen en heipalen in fundatie supports worden geplaatst. IHC Handling Systems heeft eveneens verschillende verhuurovereenkomsten afgesloten in de olie-, gas- en windenergiemarkt.

Begin 2010 heeft IHC Hytop diverse contracten getekend voor de levering van meerdere hydraulische jacking systemen, die gebruikt worden in de renewable offshore installation industrie. Kort hierna ontving IHC Hytop enkele opdrachten voor de levering van systeempakketten. Deze pakketten worden toegepast aan boord van permanent verankerde, drijvende olie & gas productie platforms (FPSO), die gebruikt worden voor het installeren van productie risers, het verankeren van een shuttle tanker en een installatie om geproduceerde olie over te kunnen pompen van de FPSO naar de shuttle tanker.

Tideway B.V., de offshore tak van de Belgische DEME groep, heeft bij IHC Deep Sea Dredging & Mining de opdracht geplaatst voor het leveren van een valpijp. Deze valpijp zal onder andere gebruikt worden om onderzeese pijpleidingen tot 2.000 meter diepte te beschermen.

advertentie
advertentie