Arend van Campen signeert op Dordtse boekenmarkt

23 juni 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT / DORDRECHT – De uit Sliedrecht afkomstige schrijver Arend van Campen (50) signeert op zondag 4 juli tijdens de Dordtse Boekenmarkt zijn eco-thriller ‘Probo Koala, the Rich Boys Connectie’. De Probo Koala was het gifschip dat de grote milieuramp in Ivoorkust in 2006 veroorzaakte. Het is een spannend en zeer leesbaar boek dat laat zien wat er kan gebeuren door niet ethisch handelen met lading. Greenpeace omschreef het als ,,Fictie waar de werkelijkheid van afdruipt”. Hoewel de schrijver in Dordrecht woont, heeft hij de banden met Sliedrecht nooit verbroken en wordt hij er nog regelmatig gesignaleerd. Hij begon op zijn 22ste in de tankvaart en sinds die tijd reist hij voor zijn werk in de oliehandel zo’n beetje de hele wereld over.

Door Margreet Strijker

In 2007 schreef hij ‘Choke Points’ dat gaat over wat de gevolgen zijn van het afsluiten van belangrijke olieroutes als de Perzische Golf of het Suez Kanaal door terroristen of vijandige mogendheden. Twee jaar later kwam ‘Probo Koala, the Rich Boys Connectie’ uit. Naar aanleiding van zijn tweede boek kreeg de filosofisch ingestelde schrijver en olie expert veel landelijke aandacht. Hij werd gevraagd mee te werken aan de Zembla aflevering ‘De smerige olieroute’. Ook gaf hij een interview in de Volkskrant waarin hij onder meer zegt dat fraude op zee doodgewoon is. Sinds begin juni het strafproces bij de rechtbank in Amsterdam loopt over de verwikkelingen in Nederland rond Trafigura (oliebedrijf dat de Probo Koala huurde) is het gifschip weer volop in het nieuws. Arend gebruikt zijn expertise om te proberen de oliehandel, politici en ministeries ervan te overtuigen dat ze op ethisch verantwoorde wijze zaken kunnen doen en geeft regelmatig presentaties. ,,Naar aanleiding van het boek werd ik vorige maand nog gevraagd een lezing te geven over ethiek en duurzaamheid in de scheepvaartwereld op de Hogeschool van Amsterdam tijdens een studentenseminar voor de Maritieme faculteit.”

De verkoop van ‘Probo Koala, the Rich Boys Connectie’ loopt goed en zijn agent is bezig het internationaal uitgegeven te krijgen. Volgens de schrijver zelf is het gewoon een lekker spannend verhaal dat gaat over gewone mensen die ethische keuzes moeten maken. ,,Het is niet bedoeld als aanklacht maar als een reis door de realiteit. Ik zou het heel leuk vinden flink wat Sliedrechters te zien tijdens de boekenmarkt. Wie mijn boek heeft, mag het meenemen om te laten signeren. En wie het boek nog niet gelezen heeft kan het meteen kopen.” Er komt gelijk achteraan: ,,Maar dat hoeft niet hoor, het mag. In ieder geval staat er fris of een biertje klaar.”

De Boekenmarkt wordt van 10.00 tot 17.30 uur in de historische binnenstad van Dordrecht gehouden. In de kramen van Uitgeverij De Vrije Dordtse Pers in de Hofstraat geven die dag behalve Arend van Campen ook de Dordtse schrijvers Loudy Nijhof, Jochum Visser (Joachim Piscator), Andries Boneschansker, Ina de Weert en André Oerlemans acte de présence.

advertentie
advertentie