Biesboschtocht

23 juni 2010 om 00:00 Nieuws

REGIO / SLIEDRECHT - Heden, verleden en toekomst van de Biesbosch komen samen in de Biesboschtocht, die elke dinsdag in juli en augustus wordt georganiseerd door Biesboschcentrum Dordrecht.

Deelnemers varen met de Halve Maen, Europa’s grootste rondvaartboot op zonne-energie, door Nationaal Park De Biesbosch naar de Spieringsluis bij de Nieuwe Merwede. Onderweg genieten zij op het overdekte bovendek van het uitzicht. In de zomer verandert de Biesbosch in een weelderige jungle van doorschietende planten, overhangende takken, geurige kruiden en bloemen in alle kleuren.

Bij de Spieringsluis gaan de bezoekers van boord voor een wandeling van twee uur dwars door de Noordwaard. Dit gebied, in het hart van de Biesbosch, is een voormalig landbouwgebied dat enkele jaren geleden werd teruggegeven aan de natuur. Er is een enorm wetland ontstaan waar het getij vrij spel heeft en dat talloze vogels aantrekt, zoals lepelaars en zilverreigers. Vanaf half augustus laat de visarend, duikend naar vis, zich zien in de Noordwaard. En ook de buizerd, de slechtvalk, de blauwborst en de kleine karekiet worden regelmatig gespot.

Het laatste deel van de wandeling maakt een ieder kennis met de griendcultuur. Grienden bepaalden vroeger het landschap van de Biesbosch. De wandeling eindigt met een bezoek aan het Biesbosch Museum in Werkendam. In het museum staat onder andere een maquette van de Noordwaard van 9 bij 3 meter. Aan de hand van filmbeelden en animaties op de maquette krijgen deelnemers een indruk van hoe dit natuurontwikkelingsgebied er in 2015 uit zal zien. De ontpoldering van de Noordwaard is één van de belangrijkste onderdelen van het project Ruimte voor de Rivier, dat tot doel heeft het stroomgebied van de Rijn en de Maas te beschermen tegen overstromingen. Na het museumbezoek vaart de groe met de Halve Maen terug naar Biesboschcentrum Dordrecht.

De Biesboschtocht vindt plaats op dinsdag 6, 13, 20, 27 juli, 3, 10, 17, 24, 31 augustus en 19 oktober van 10.30 uur tot 16.30 uur. De kosten bedragen € 23 voor volwassenen en € 17 voor kinderen tot en met 12 jaar en 65-plussers.

Stevige wandelschoenen en een lange broek worden aanbevolen in verband met drassige wandelpaden, distels en brandnetels.

Wie mee wil met deze tocht, kan zich opgeven bij Biesboschcentrum Dordrecht, Baanhoekweg 53, Dordrecht, 078-6305353, e-mail info@biesbosch.org. Voor meer informatie: www.hollandsebiesbosch.nl.

advertentie
advertentie