Asbest na brand verwijderd

24 juni 2010 om 00:00 Nieuws

De autoriteiten vermoeden dat de brand rond 18.15 is ontstaan toen een 33-jarige man uit Sliedrecht in één van de portacabins met een slijptol een stuk metaal bewerkte. De man probeerde met een brandblusser de brand te bestrijden maar kon niet voorkomen dat het dak vlam vatte, het vuur oversloeg en zich uitbreidde. De brandweerkorpsen van Sliedrecht en Papendrecht blusten de brand met vier tankautospuiten en een watertransporteenheid.

Bewoners schrikken van vuurzee SLIEDRECHT - Alle grote losse asbestdelen - die maandagavond zijn vrijgekomen tijdens de brand aan de Parallelweg en de Baanhoek - zijn dinsdagavond opgeruimd. Monique Boer, woordvoerder van gemeente Sliedrecht: ,, Het brongebied is met een speciale stofzuiger gereinigd en de bronlocatie is afgedekt. Woensdag heeft het bedrijf de werkzaamheden afgerond.” De asbest vormde geen direct gevaar voor de gezondheid van omwonenden, omdat, zo stond er in een brief van de gemeente: ‘De asbest nat is en daarom niet verspreid kan worden. En bij de brand zijn vrijwel uitsluitend grote stukken materiaal vrijgekomen, die in deze vorm nagenoeg ongevaarlijk zijn’.

Door Amy van den Berg

Op de plek waar het maandagavond allemaal gebeurde is het de middag daarna een komen en gaan van auto’s, fietsers en mensen - en het hek dat het terrein zou moeten afsluiten is open wanneer Het Kompas de schade komt bekijken. Het gebied is afgezet met een dun lint van de brandweer, maar Erik de Ruiter (30), huurder van een van de afgebrande containers, negeert het lint en bekijkt de nog overgebleven en zwartgeblakerde resten van wat ooit zijn spullen waren: ,,Ik herken dingen niet eens meer.” Maandagavond vernam hij van een kennis dat er brand was uitgebroken: ,,Eerst dacht ik dat het ergens anders was, maar toen bleek het echt onder andere om mijn opgeslagen spullen te gaan. Bovendien had ik hier ook nog een caravan staan, die ook volledig is afgebrand.” Enigszins beteuterd maakt hij foto’s van de inhoud van zijn container en van de resten van de caravan. Een zilverkleurige jeu de boulesbal is misschien het enige wat van zijn spullen is overgebleven.

De brand - die is ontstaan in een container aan de Parallelweg 20 en vervolgens is overgeslagen naar andere loodsen en een schuur - heeft veel opschudding veroorzaakt bij de omwonenden. Een geschrokken buurvrouw - die ongeveer tien meter van de rampplek vandaan woont - staat, naar eigen zeggen, nu nog te trillen. ,,Het was zo heet, dat we ons huis uit zijn gegaan en de rest van de avond op straat doorbrachten. Ik heb de hele nacht niet kunnen slapen. Iedereen op de dijk heeft een brief gehad van de gemeente, over het eventuele gevaar van de vrijgekomen asbest. Maar wij aan de Parallelweg niet, terwijl wij er zo ontzettend dichtbij wonen.” Ook Parallelwegbewoner Paul Vermeulen heeft de brand van zeer dichtbij meegemaakt. Maandagavond zei hij tegen zijn vrouw: ‘Ik hoor allemaal geroezemoes’. Het stel is vervolgens naar buiten gegaan en daar zagen zij een dikke rookwolk boven hun huis uitkomen. ,,We zijn erg geschrokken. Gelukkig kwam de brand niet op ons huis af, de wind stond de andere kant op en de brand sloeg over naar een naastgelegen schuur. Tot de brandweer er was, heeft iedereen met kleine waterstraaltjes geprobeerd de brand te blussen. Wat later stond er honderd man, en om tien uur ‘s avonds liepen er nog mensen rond. Het was hartstikke druk.”

Opmerkelijk genoeg, heeft ook Paul Vermeulen geen brief ontvangen van de gemeente Sliedrecht. Volgens Monique Boer, woordvoerder van gemeente Sliedrecht, kan het kloppen dat sommige omwonenden inderdaad pas gistermiddag een brief op de deurmat aantroffen: ,,We waren met zijn vieren de brieven aan het bezorgen. Het was twee uur ‘s nachts. En sommige mensen hadden ook geen brievenbus.” Monique Boer vervolgt: ,,Dinsdag heb ik de brieven echter nog persoonlijk nabezorgd en excuses aangeboden namens de gemeente. En dinsdagavond is er - na een asbestinventarisatie onderzoek - een tweede brief van de gemeente aan alle bewoners persoonlijk overhandigd in het hele gebied.” In deze tweede brief werden omwonenden ingelicht over het verwijderen van het aangetroffen asbest.

Momenteel moet nog wel in kaart worden gebracht wie precies verantwoordelijk is voor de brand. Een deel van de grond is van de gemeente Sliedrecht. Welk deel dit precies is en waar de brand is ontstaan moet binnenkort duidelijk worden.

:Meer lezersfoto’s op onze website!

advertentie
advertentie