Juan Garcia verrassende winnaar Open Kampioenschap van de Drechtstreek

26 juni 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Voor velen onverwacht, behalve misschien voor de nieuwe kampioen zelf; Juan Garcia heeft het Open Kampioenschap van de Drechtstreek gewonnen. Na een mooie partij versloeg de Dordtenaar oud-kampioen Melvin Holwijn in het eindspel. Hoewel de stelling in het middenspel geen winst voor beide spelers liet zien en alleen de titelverdediger op een klein plusje mocht rekenen, wist Juan via heel actief tegenspel een pion van Melvin te verschalken. Deze pion zou uiteindelijk de benodigde winst opleveren. Daar naaste concurrent Peter van den Bergh tegen Kees Wessels niet verder kwam dan remise was de eerste plaats voor de speler van De Willige Dame een feit.

Juan Garcia kan met recht een natuurtalent worden genoemd. Na wat omzwervingen bij verenigingen in de regio en een aantal jaren niet te hebben geschaakt, ging hij op advies van Tom van Bokhoven weer in clubverband schaken. Juan begon bij het ‘huiskamerschaak’ in de Klockelaer in Dordrecht, waar hij al heel snel alle spelers versloeg. Om wat meer tegenstand te krijgen ging hij bij schaaksociëteit de Willige Dame spelen en ook daar liet hij bekende topspelers als Joop de Jong, Hans Berrevoets en Pierre Smeets achter zich en werd twee keer op rij clubkampioen. Het meedoen aan het OKD was voor Juan de vuurdoop op een regionaal toernooi. Het zal hierbij zeker niet blijven.

Bij de editie 2010 van het OKD zaten de eerste vijf plaatsen zeer dicht bij elkaar en moesten de derde, vierde en vijfde plaats op weerstands- en SB-punten worden bepaald. Hierbij zaten drie oud kampioenen. De derde plaats was voor Melvin Holwijn, de vierde voor Kees Wessels, terwijl de eerste winnaar van het OKD, Jerry van Rekom, door fraaie winst in de laatste ronde tegen Johan van de Griend als vijfde eindigde.

Sliedrechter Evert Bos eindigde op een keurige negende plaats. In de laatste ronde versloeg hij Regiohakker Theo Dekker in de uitvluggerfase. De speler van het derde team heeft dit toernooi laten zien tegen veel sterkere spelers zijn mannetje te staan.

De ‘meest verrassende nieuwe deelnemer’ werd D4-voorzitter Jan Sulman. Ook hij speelde een prima toernooi. Vooral zijn remise in de vijfde ronde tegen Kees Wessels baarde opzien. Ook huisschaker Ron Melger heeft als nieuwkomer een aantal prima partijen gespeeld, hoewel hij deze helaas niet altijd winnend kon afsluiten. Hij zou als clubschaker zeker goed mee kunnen komen.

Jeugdspeler Floris Verweij won de beker voor de snelste ratingstijger. De kopman van het Sliedrechtse C-team, dat komend seizoen aan het NK zal gaan deelnemen sloot het toernooi af met maar liefst 50 punten winst.

Leo Koppelaar werd met vijf halfjes de onbetwiste winnaar van de eretitel ‘remisekoning’. Hekkensluiter Peter Vis speelde een slecht toernooi. Meestal is Peter wel in de middenmoot te vinden, maar dit jaar kon hij niet de juiste vorm vinden.

Voor alle rangen en standen zie www.schakendsliedrecht.nl en www.tomsschaakboeken.nl.

Eindstand OKD (Top-10):

1. Juan Garcia 6,0

2. Peter vd Bergh 5,5

3. Kees Wessels 5,0

4. Melvin Holwijn 5,0

5. Jerry van Rekom 5,0

6. Tobias Dekker 4,5

7. Robert van Rekom 4,5

8. Hans Klein 4,5

9. Evert Bos 4,5

10. Wim Hokken 4,5

advertentie
advertentie