Oasen geeft voorlichting op basisscholen over stilstaand water

28 juni 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Oasen adviseert basisscholen in een brief om jaarlijks voor de start van het schooljaar, en na alle vakanties, alle kranen in het gebouw minimaal twee minuten flink open te zetten. Ook kunnen de scholen hun toiletten doorspoelen en eventuele douches door laten lopen. Zo spoelen ze de leidingen in de school goed door en wordt het water ververst.

De zomervakantie komt er aan. Basisscholen sluiten hun deuren voor zes weken. In die periode staat het drinkwater in de leidingen van de school stil, waardoor de kwaliteit van het water afneemt. Daarom stuurt drinkwaterbedrijf Oasen een brief naar alle basisscholen in haar voorzieningsgebied. In de brief adviseert het bedrijf om voor de start van het schooljaar alle kranen in het schoolgebouw minimaal twee minuten flink open te zetten. Zo komt er na de vakantie weer vers water uit de schoolkraan.

Oasen vindt het belangrijk dat haar klanten vers water uit de kraan tappen. Vorig jaar deed het bedrijf praktijkonderzoek naar stilstaand water op basisscholen in Zuid-Holland. De kwaliteit van drinkwater in schoolwaterleidingen bleek sterk achteruit te gaan bij langdurige stilstand. Het laboratorium van Oasen toonde daarbij aan dat leidingen en kranen aan het stilstaande water metalen (zoals koper, lood, nikkel) afgeven. Ook is de kans op groei van bacteriën aanwezig, zoals Legionella.

Het advies om de kraan door te spoelen geldt ook voor vakantiegangers die in de zomer een paar weken van huis gaan. Zij doen er verstandig aan om bij thuiskomst de kraan even door te laten lopen. Als zij dit één minuut doen dan is dat voldoende om weer vers water uit de kraan te krijgen. Dit is een minuut korter dan scholen, omdat de waterleidingen in schoolgebouwen vaak veel langer zijn dan in woningen. Deze zomer brengt Oasen het doorspoeladvies onder de aandacht van thuiskomende vakantiegangers.

advertentie
advertentie