Samenwerking politie en Veiligheidsregio in Zuid-Holland Zuid

5 juli 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT/REGIO - Politie en Veiligheidsregio in Zuid-Holland Zuid hebben woensdag 30 juni afspraken gemaakt over de manier van samenwerken bij branden, rampen en crises. Hiertoe werd een overeenkomst getekend door A.A.M. Brok, namens het Regionale College Politie Zuid-Holland Zuid, en door K. Tigelaar, namens het bestuur van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid.

Zaken die in de overeenkomst aan de orde komen zijn onder meer de Gemeenschappelijke Meld-Centrale (GMC), de informatievoorziening en informatie-uitwisseling en het multidisciplinair oefenen, dat wil zeggen met brandweer, politie, ambulance en gemeenten. Operationele prestaties worden vastgelegd in een beleidsplan. Daaraan wordt momenteel gewerkt. Er wordt daarnaast ook afgesproken hoe er bestuurlijk en ambtelijk wordt afgestemd.

,,De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid en de Politie Zuid-Holland Zuid voeren beiden allerlei taken uit, die tot de ‘normale dagelijkse taken’ behoren. Daar heeft de ondertekende overeenkomst geen betrekking op", aldus woordvoerder van de Veiligheidsregio ZHZ Leo den Otter. ,,Het gaat juist over de momenten dat samenwerking nodig is om adequaat en verantwoord te kunnen opereren, zoals bijvoorbeeld bij de explosie in de Dordtse wijk Krispijn van woensdag 16 juni."

Politie en Veiligheidsregio bereiden zich samen voor op mogelijke calamiteiten, zowel wat betreft uitvoering als bestuurlijke besluitvorming. Den Otter: ,,Het vooraf maken van goede afspraken helpt bij het gezamenlijk adequaat bestrijden van een calamiteit. Je weet wat je van elkaar kunt verwachten en wie welke taken vervult. Ook verantwoordelijkheden worden daarmee inzichtelijk", .

De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid is een gemeenschappelijke regeling, waarvan alle 19 gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid deelnemer zijn. Doelstelling is slagkracht te hebben voor crisisbeheersing, rampenbestrijding, brandweerzorg en geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen. Er worden nog tal van andere zaken geregeld; samenwerking met vitale partners als drinkwaterbedrijven, leveranciers van elektriciteit, ProRail, Rijkswaterstaat en dergelijke. Meer info op www.vrzhz.nl.

advertentie
advertentie