‘Mijn handen jeuken om bij HKC aan de slag te gaan’

6 juli 2010 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Dick van Houwelingen, grootgebracht in het Vriendenschaar-nest, is komend seizoen hoofdtrainer van die andere Hardinxveldse korfbalclub en vroegere aartsrivaal HKC. ,,Het ultieme doel is om ooit terug te keren als hoofdtrainer bij Vriendenschaar. Maar nu nog even niet. Mijn handen jeuken om bij HKC aan de slag te gaan."

Door Jan Volwerk

‘We sturen de rekening wel, Dick’. Dick van Houwelingen wordt op een vrolijke manier aangesproken door wat oudere clubmensen van korfbalvereniging Vriendenschaar als hij zojuist op het veld aan de Sluisweg voor een foto heeft geposeerd.

De geboren en getogen Hardinxvelder, die de voorbije drie seizoenen de Sliedrechtse korfbalvereniging Merwede onder zijn hoede had, schiet direct in de lach: ,,Ik word de laatste tijd wel vaker op een leuke manier gedold door mensen van Vriendenschaar. Omdat ik bij HKC aan de slag ga als hoofdtrainer. Niet zo gek. Ik ben van origine een echte Vriendenschaar-jongen. Ik heb mijn hele actieve korfballeven bij die club doorgebracht, heb zo’n twaalf jaar in het eerste team gespeeld en ben hier nog twee jaar trainer van A1 geweest. Bovendien ben ik lid van de technische commissie en dat werk blijf ik gewoon doen. Ik ben alleen ook beginnend hoofdtrainer in het korfballen en ik wil juist buiten mijn eigen club ervaring opdoen voor ik in de toekomst ooit hier terugkeer. Dat is tenminste wel mijn doel."

,,HKC is inderdaad de oude aartsrivaal van Vriendenschaar," geeft Van Houwelingen toe. ,,Met nadruk op het woordje oude. Die strijd bestaat onder de huidige generatie allang niet meer en HKC is ook nooit mijn vijand geweest. Ik vond de wedstrijden tegen HKC wel altijd een happening. Sinds het bekend worden van mijn aanstelling, heb ik geen enkele negatieve reactie gehad. Iedereen gunt me dit voor mij nieuwe avontuur, waar ik heel veel zin in heb."

Van Houwelingen, geboren op een steenworp afstand van het HKC-veld aan de Sluisweg, groeide op in een groot gezin met drie zussen, die helemaal niets met korfbal hadden en met twee broers. ,,Mijn broers en ik waren wel gek van korfbal. Jan-Arie, Peter en ik hebben nog een tijd met z’n drieën in het eerste van Vriendenschaar gespeeld. Nee, aan weggaan bij Vriendenschaar heb ik als korfballer nooit gedacht. Ik heb natuurlijk wel de opmars tot en met de overgangsklasse meegemaakt. Een prachtige tijd."

Dick van Houwelingen zette op zijn tweeëndertigste een dikke streep onder zijn actieve loopbaan als korfballer. ,,Ik kon niet meer in het eerste mee. Wat voor een type korfballer ik ben geweest? Ik moest het niet hebben van scorend vermogen en ook niet van mijn snelheid. Ik was wel vrij allround en had behoorlijk tactisch inzicht in het spelletje. Ik was ook een aanvoerder, een verlengstuk van de trainer in het veld. Het is dan ook niet helemaal onlogisch dat ik trainer ben geworden. Ik heb vanaf mijn zestiende altijd jeugdteams getraind. Ik vind dat niet meer dan normaal. De club heeft er altijd voor gezorgd dat er voor mij als speler trainers klaar stonden. Als je op een leeftijd bent dat je het een en ander kan overbrengen, moet je dat doen. Ik heb dat bovendien altijd leuk gevonden."

Nadat hij als speler was gestopt, nam Van Houwelingen A1 onder zijn hoede. ,,Dat heb ik twee jaar met erg veel plezier gedaan. Toen vond ik dat het tijd werd om bij een andere club als hoofdtrainer aan de slag te gaan. Ik kreeg bij Merwede die kans. Ik had bij mijn eerste gesprek al een klik met die club. We zijn er diezelfde dag uitgekomen. Het was natuurlijk wel even omschakelen. Bij de jeugd staat opleiden centraal, bij senioren moet dat een vanzelfsprekendheid zijn en is de tactiek het belangrijkste aspect. Ik ben overigens vrij rustig, geen schreeuwer dus. Je kunt ook niet alles coachen. Als voor de spelers de grote lijnen maar duidelijk zijn."

Na drie seizoenen in Sliedrecht te hebben gewerkt, was Van Houwelingen toe aan een volgende stap. ,,Dat wordt dus HKC. Een mooie club. Een tegenvaller is wel dat HKC op het veld gedegradeerd is naar de eerste klasse en in de zaal promotie naar de overgangsklasse net niet heeft gehaald. Toen ik rond was met HKC, was het scenario nog een stuk positiever. De doelstelling moet daarom zijn om zowel op het veld als in de zaal promotie af te dwingen al wordt dat zeker geen abc-tje. In de veldcompetitie zijn we ingedeeld bij vier teams die in de zaal op overgangsklasse-niveau spelen. Dat wordt pittig. Maar we gaan er wel voor. Ik kijk er naar uit om te beginnen. Na de competitie heb ik het altijd even gehad. Het hoofdtrainerschap vergt veel tijd. Maar nu na twee weken rust, begint het bij mij al weer te kriebelen. Echt, mijn handen jeuken om bij HKC aan de slag te gaan."

Foto: Dick van Houwelingen, de nieuwe trainer van HKC. ,,Ik ben vrij rustig, geen schreeuwer dus."

advertentie
advertentie