Sliedrecht gaat creatief bezuinigen

6 juli 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Gesubsidieerde instellingen in Sliedrecht zijn in februari per brief op de hoogte gebracht van het feit dat de gemeente in 2011 - en waarschijnlijk ook in de jaren daarna - de hand op de knip houdt. Subsidies worden in elk geval niet verhoogd. Deze week krijgen al die organisaties wederom een brief van de gemeente dat ambtenaren zoeken naar mogelijkheden op een creatieve manier met subsidies om te gaan. ,,We stimuleren besturen creatief naar de eigen begroting te kijken en hoe de eigen inkomsten kunnen worden verhoogd. Ook bestaat de kans dat ze worden betrokken bij het gezamenlijk meedenken over creatieve vormen van bezuinigen”, licht financieel wethouder Hans Tanis toe.

Door Erik de Bruin

‘Creatieve vormen van bezuinigen’, het klinkt nog best spannend en uitdagend. Feit is natuurlijk dat Sliedrecht net als andere gemeenten de komende jaren flink moet bezuinigen. De Zomernota 2012 moet een sluitend meerjarenperspectief tonen. Om dat te bewerkstelligen moet binnen een jaar een structureel tekort van 3,2 miljoen euro worden gedicht. De gemeente is vorig jaar november van start gegaan met een brede doorlichting hetgeen heeft geresulteerd in 450 ideeën. Uit die ideeën zijn vijftien projecten voortgevloeid. De gemeente struint alle mogelijke terreinen af. Plaatselijke verenigingen dienen rekening te houden met een uitnodiging. ,,We nodigen ze uit om samen te kijken naar creatieve mogelijkheden”, aldus Tanis. ,,Natuurlijk met als doel de gemeentelijke bijdrage te verlagen, laat daar geen misverstand over bestaan. Als je 3,2 miljoen moet bezuinigen levert dat een pijnlijke sessie op.”

Sliedrecht krijgt op basis van de huidige verwachtingen, die volgens Tanis steeds harder worden, 2,4 miljoen minder uitgekeerd van het Rijk. Ook loopt de gemeente door de economische recessie 1,5 miljoen mis aan bouwleges en grondexploitaties. Ander gevolg van de crisis is dat meer inwoners een uitkering aanvragen. Aanvankelijk had de gemeente een bezuinigingtaakstelling van om en nabij vier miljoen, maar acht ton is al bezuinigd. Met dat bedrag wordt de begroting van 2011 sluitend gemaakt. De gemeenteraad is daar onlangs zonder al te veel tegensputteren mee akkoord gegaan. Alleen de voorgestelde besparing op de dierenopvang en de volière in het Willem Dreespark riep vraagtekens op en wordt teruggedraaid.

In 2011 zijn harde keuzes onontbeerlijk. 3,2 miljoen moet nog worden ‘gevonden’. In de ambtelijke organisatie wordt voor 1,5 miljoen gesneden, zeven ton moet van regionale partners komen (zoals de Drechtsteden en Zuid-Holland Zuid, maar ook bijvoorbeeld Recreatieschap Hollandse Biesbosch) en de overige één miljoen via manieren die het komend halfjaar worden uitgedacht. Niet alleen subsidies, maar ook het onderhouden van de openbare ruimte en het eventueel uitstellen van grote projecten worden onder de loep genomen, als ook verhoging van de lokale belastingen.

advertentie
advertentie