'Met wandelen maak je je hoofd leeg'

8 juli 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT – Al toen ze drie jaar was liep Tini den Braanker-Sprong (45) haar eerste wandeltocht. ,,Ik kom uit een echte wandelfamilie en toen er een keer geen oppas werd er gezegd: Trek haar maar een uniformpje aan en neem maar mee hoor.” Hoewel de minimumleeftijd eigenlijk zes jaar was, werd ze op haar vierde officieel lid van Wandelsportvereniging J&K Smit. De uniformpjes zijn inmiddels afgeschaft en de wandelclub heet tegenwoordig WSV Kinderdijk, maar Tini is nog steeds lid en sinds een paar jaar tevens voorzitter. ,,Tijdens wandeltochten maak je je hoofd leeg, het is leuk om in de natuur te lopen en je komt overal. Ik vind wandelen gewoon lekker, als ik niet beweeg word ik chagrijnig.”

Door Margreet Strijker

In 2009 werden zowel Tini als haar vader Jan Sprong (90) als jubilaris in het zonnetje gezet door de wandelsportvereniging. De dochter vanwege haar 40-jarig lidmaatschap en de vader omdat hij toen al sinds 1954 bij de club was. Ooms en tantes wandelden en van de vijf kinderen Sprong lopen er vier. Tini is van hen de enige die niet met iemand van de vereniging getrouwd is. ,,We gingen als gezin vaak naar Oostenrijk op vakantie en hebben veel in de bergen van berghutje naar berghutje gelopen. Als kind had ik af en toe liever aan het zwembad gelegen, maar achteraf weet je toch dat dit wel heel bijzondere vakanties zijn geweest. Ik zag gemzen en heb door de sneeuw gewandeld. Welk kind maakte zoiets mee?” Een bijzondere gebeurtenis in haar wandelloopbaan was de tweedaagse in Bern die ze liep op haar achttiende. En ook aan de jeugdvierdaagse van Breda worden goede herinneringen bewaard. ,,Ik was meestal jarig als we daar op kamp gingen. Het was voor mij altijd één groot feest. We sliepen in de stal van een boerderij en de halve familie was erbij. Maar eigenlijk hoort wandelen zo bij mijn leven dat het niet bijzonder meer is.”

In 1952 werd de wandelvereniging voor de werknemers van scheepswerf J&K Smit opgericht. Op de website staat te lezen: ,, ...die na de zaterdagarbeid nog vrolijk zingend 25 kilometer gingen wandelen”. De huidige vereniging organiseert zelf de Molenwaard- en de Loetboschtocht. En verder doen de leden aan allerlei tochten mee. ,,Ongeveer om de twee weken en liefst met de bus want dat is gezelliger dan met eigen auto’s. We hebben ongeveer 85 leden en iedereen loopt dan in kleiner verband zijn eigen afstand. We hebben pas nog in België gewandeld en ook meegedaan aan de Heinekentocht in Den Bosch. Het mooie van onze club is dat ze je brengt waar je anders nooit komt. En dat iedereen wandelen kan. Het is geen sport voor de elite, maar erg laagdrempelig.” Een hoogtepunt is het jaarlijkse wandelweekend. In november gaat de club naar Vielsalm in de Ardennen, deze keer mede georganiseerd door Tini. Tot eind vorig jaar ging haar vader ook nog regelmatig mee met de tochten van Wandelsportvereniging Kinderdijk, waarvan hij 25 jaar penningmeester is geweest. En nog steeds kan men hem regelmatig zijn rondje door Sliedrecht zien maken. Totdat de Wegwijzer opgeheven werd, bezorgde hij vele jaren deze maandfolder van het ouderenwerk. De laatste jaren als oudste vrijwilliger van die stichting. Tini: ,,Wat dat betreft hoop ik maar dat ik op hem lijk en nog vele jaren gezond genoeg mag blijven om te wandelen. Dat moet trouwens wel want als ik niet wandel groei ik dicht. Ik tob al met mijn gewicht sinds ik op mijn 16e bij de Merba (voormalige Sliedrechtse koekjesfabriek) ging werken. En omdat ik toch altijd al met mijn gewicht bezig ben, heb ik er later maar mijn beroep van gemaakt.” voegt de gewichtsconsulent er lachend aan toe.

‘Tini’s Afslankpraktijk’ staat overigens verder los van haar wandelpassie. Er wordt niet gewandeld maar men kan er wel terecht bij groepsbijeenkomsten waarin gecoacht en gemotiveerd wordt om gezonder te gaan eten en leven.

Samen met haar echtgenoot Jan en zijn dochter Laura is Tini al maanden wekelijks aan de wandel als training voor van de Nijmeegse Vierdaagse die van 20 tot en met 23 juli gehouden wordt. ,,Vorig jaar deed ik voor het eerst mee en hoewel Jan en Laura eigenlijk helemaal niet zulke wandelfanaten zijn vonden ze het sfeertje in Nijmegen zo leuk dat ze besloten om in 2010 ook mee te gaan doen. Met Laura train ik al vanaf januari en Jan doet mee sinds mei. Het zijn allebei echte doorzetters, maar gewoon hier in de omgeving lopen blijken ze toch wel heel wat saaier te vinden dan de vierdaagse zelf. Dus het is inmiddels wel duidelijk dat het een eenmalig gebeuren wordt. Ze hebben zelfs aangekondigd om na de vierde dag de wandelschoenen ritueel te gaan verbranden.” Ook de andere dochter en Tini’s eigen zoons zijn geen wandelaars. Eén van hen zegt het als volgt: ,,Ma, voor die afstanden hebben ze auto’s uitgevonden hoor. Die hoef je niet meer te lopen.”

Wie meer wil weten over ‘Tini’s Afslankpraktijk’ kan een kijkje nemen op www.tinidenbraanker.nl en wie belangstelling heeft voor de ‘Wandelsportvereniging Kinderdijk’ die ook veel Sliedrechtse leden heeft kan informatie vinden op www.wsvkinderdijk.nl.

advertentie
advertentie