Antwoord op zienswijzen windmolens volgt in najaar

23 juli 2010 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM / SLIEDRECHT - De zienswijzen van de gemeenten Hardinxveld-Giessendam en Sliedrecht op de nota Wervelender worden in september en oktober behandeld. Dit laat de provincie Zuid-Holland weten in reactie op het artikel over het onderzoek naar windmolenparken binnen de beide gemeentegrenzen.

De realisatie van windmolenparken in Nederland gaat (vaak) gepaard met veel discussie, zoals in Giessenlanden. Het plan om binnen die gemeentegrenzen turbines aan te leggen, zorgt voor veel weerstand onder politici en burgers. Ook de buren in Hardinxveld-Giessendam hekelen de ideeën. Als klap op de vuurpijl is nu het gebied ten zuiden van het Kanaal van Steenenhoek (globaal ter hoogte van de Kerkweg in Giessenlanden, red.), aangewezen als studielocatie voor de mogelijke realisatie van windmolens. Ook de locatie Sliedrecht-Noord, in de buurt van de Betuwelijn, moet worden onderzocht. Als de concrete plannen voor de andere windmolenparken in de regio (bijvoorbeeld Giessenlanden, red.), het onverhoopt niet halen óf als de gemeenten de energie niet op een andere wijze kunnen opwekken, komen de studielocaties in beeld. Hardinxveld-Giessendam en Sliedrecht hebben bij de provincie een zienswijze ingediend tegen de studie.

,,De ontwerpnota Wervelender heeft zeven weken in de inspraak gelegen en iedere partij heeft zijn zienswijze kunnen indienen, zoals ook de betreffende gemeenten hebben gedaan. De komende periode nemen wij alle zienswijzen inhoudelijk in behandeling en stellen wij een Nota van Beantwoording en de wijzigingen van Nota Wervelender op. Deze worden volgens de huidige planning in september en oktober door GS en de statencommissie Ruimte en Wonen behandeld en in november door Provinciale Staten worden vastgesteld", reageert Judith van Oijen-Van den Heuvel, senior communicatieadviseur van gedeputeerde Martin van Engelshoven-Huls.

Zij benadrukt dat windmolenparken onontbeerlijk zijn om gestelde doelen te kunnen verwezenlijken. ,,Europa en Nederland hebben zeer ambitieuze energie- en klimaatdoelstellingen. Het kabinet wil het aandeel duurzame energie (uit zon, biomassa, warmte en wind) van het totale energiegebruik van 3,4 procent verhogen naar twintig procent in 2020. De provincie heeft in het Coalitieakkoord 2007-2011 de volgende doelstellingen voor in 2020 opgenomen: twintig procent reductie van CO2 uitstoot, twintig procent energiebesparing en twintig procent gebruik van duurzame energie.

Dat is een grote uitdaging die aansluit op de rijksdoelstellingen en bij bindende afspraken die in Europa zijn gemaakt. Alle vormen van duurzame energie zijn daarbij keihard nodig. In het rijksprogramma Schoon en Zuinig is aangegeven dat de eerstkomende jaren de groei van duurzame energie in Nederland vooral moet komen van windenergie.

Daarom richt ook de provincie zich, naast andere speerpunten als zonne-energie, warmte (geothermie, Warmte- en koudeopslag en restwarmte) en Biomassa, op windenergie. Daartoe is in 2003 Nota Wervel opgesteld. Bij het ontstaan van deze nota hebben de gemeenten ook zelf windlocaties kunnen aandragen of kunnen ontwikkelen. Zo ook in de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden, waar de gemeenten zeven locaties hebben genoemd."

advertentie
advertentie