Kermis toch in het centrum… van de stobbe

23 juli 2010 om 00:00 Nieuws

Suikerspinnen,

spelletjes, Kop

van Jut en JpdL

SLIEDRECHT - Dit jaar komt er toch nog een kermis in het centrum van … de Stobbe. Op vrijdag 20 augustus is er daar weer een Griendenbuurtfeest. En het thema is dit jaar: de kermis. Net als de vorige acht edities van het buurtfeest belooft het ook deze keer weer een spectaculair gebeuren te worden. Het begint ‘s middags met poffertjes en suikerspinnen voor iedereen, kermisspelletjes voor de kinderen en een ‘Kop van Jut’ voor stoere volwassenen. ‘s Avonds is het Griendenpodium voor ‘Jan Pak de Leuning’, de legendarische buurtband die geboren werd in de tijd dat het Griendfeest nog een Griendvaart was.

Door Margreet Strijker

Het buurtfeest van de straten Stobbe, Stormrand, de vijverkant van De Horst en Hoepel kan inmiddels bogen op een bijna negenjarige feesthistorie. Een commissie in een wisselende samenstelling van enthousiaste buurtbewoners weet er elke zomer weer iets bijzonders van te maken. Al diverse keren sleepte men een Buurtprijs van de Gemeente Sliedrecht in de wacht.

In 2002 werd het eerste Griendfeest gehouden, toen nog in de vorm van een mini gondelvaart. De volgende Griendvaart kreeg vele spreekwoorden en gezegden mee. In 2004 was het een sportief feest met een wedstrijd waterfietsen. Het jaar erop werd er ringsteken aan toegevoegd en was het thema: muziek. De vijfde Griendvaart was sprookjesachtig en in 2007 voer men op ijsschotsen in een verder ook nogal winters scenario. In 2008 leek het er wel het Wilde Westen, compleet met Indiaans Kanovaren. Vorig jaar ging men voor een griendenbuurtfeest nieuwe stijl en werden zowel het varen als Jan pak de Leuning losgelaten. Er kwam een discofeest met Oud-Hollandse spelen en een echte Deejay. De tuinen versierwedstrijd die elk jaar onderdeel uitmaakte van het buurtfeest mocht altijd rekenen op een bijzonder creatieve deelname van veel buurtbewoners. Ook dit jaar worden de tuinen, huizen en garages weer versierd en gezien het thema kan het niet bont genoeg zijn, want deze keer draait alles om De Kermis.

De jongste bewoners mogen zich vanaf 16.00 uur uitleven met onder meer ‘blikgooien’ en ‘ballonnendarts’. Er is een ‘rups’ waarin vriendenteams een wedstrijdje kunnen houden. De kinderen krijgen een stempelkaart, die als hij vol is, altijd een prijs oplevert met ‘touwtje trekken’. Speciaal voor de stoere straatbewoners die weleens willen weten wie de sterkste is staat er een ‘Kop van Jut’. En zo loopt de kermis voor de kleintjes vanzelf over naar het feest voor de groteren. De feestcommissie heeft laten weten dat: ,, Dit jaar ‘Jan pak de Leuning’ gelukkig weer gewoon gaat optreden tijden het Griendenbuurtfeest. De Jannen stikken van het improvisatie talent, dus laten we het met een gerust hart aan hen over om er een dolle kermisboel van te maken. Al dan niet met behulp van talentvolle buurtkinderen die mogen meezingen en dansen.”

Op http://griendvaart.hyves.nl/ zijn foto’s en informatie over de Griendenbuurtfeesten te vinden.

Op de foto: v.l.n.r. Sylvia Foppen met zoon Kylo en Lia Mecking met zoon Nick.

advertentie
advertentie