'Samen iets doen is veel gezelliger'

23 juli 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De zomerstop van de ‘Anders Actieven’ zit er alweer bijna op en de projectgroep nodigt belangstellenden uit voor de Open Dag die op donderdag 19 augustus gehouden wordt in De Reling. Iedereen, jong of oud die om wat voor reden dan ook buiten het arbeidsproces staat en graag zijn of haar hobby’s wil delen met anderen is welkom. Er worden allerlei laagdrempelige creatieve activiteiten en computercursussen georganiseerd tegen vriendelijke prijzen. Een belangrijk aspect is de vrijblijvendheid. Deelnemers verplichten zich nergens toe. Van september tot en met juni kan men terecht voor onder meer aquarelleren, vrij tekenen, handwerken, olieverf schilderen, houtsnijwerk en fotobewerking. In de houtbewerkingruimte is dagelijks gelegenheid om samen of individueel bezig te zijn. Elke donderdagmiddag zomer en winter door worden er viswedstrijden georganiseerd.

Door Margreet Strijker

Eind jaren 70 en begin jaren 80 was er nogal wat werkeloosheid onder de bevolking van Sliedrecht. De Hout- en Bouwbond FNV heeft in die jaren de aanzet gegeven om activiteiten te ontplooien voor langdurig werklozen. De initiatiefnemers worstelden zich door een lang en moeilijk traject, waarin vaak de degens met het ambtelijk apparaat werden gekruist en waarbij het soms moeilijk was aandacht te vragen voor niet-actieven. Na een enquête onder arbeidsongeschikte vakbondsleden en het verschijnen van het zogenaamde WAO rapport werd, ondanks de wat langzaam draaiende ambtelijke molens, uiteindelijk de oude verwaarloosde Boerhaave school beschikbaar gesteld en opgeknapt: op 20 maart 1982 was de oprichting van de ‘Anders Actieven’ een feit.

Het moest een club worden van en door mensen, die hun hobby’s met elkaar zouden kunnen delen om de tijd samen door te kunnen brengen op een zo laagdrempelige en goedkoop mogelijke manier. Iedereen die in een sociale regeling zat was welkom. Later werd verhuisd naar de voormalige Beatrixschool waar men met veel plezier jarenlang ‘Anders Actief’ geweest is. Sinds 2005 zijn de Anders Actieven in De Reling te vinden. De projectgroep draait uitsluitend op vrijwilligers en functioneert zelfstandig maar is administratief ondergebracht bij de Stichting Welzijnswerk Sliedrecht. De gemeente staat financieel garant voor het voortbestaan. De deelnemersbijdragen variëren van 0,50 tot 5,00 euro per dagdeel of les. Een kopje koffie of thee kost 50 eurocent.

De dagelijkse leiding van het project is in handen van een enthousiast team dat ondersteund wordt door vrijwillige docenten. Aart ’t Hart kwam een jaar of twintig geleden op advies van de dokter bij de Anders Actieven terecht. ,,Ik wist daarvoor van het bestaan van deze club niks af. Ik begon er met een cursus schilderen, maar binnen een half jaar hadden ze me gestrikt voor het bestuur. Het goede van onze organisatie vind ik nog steeds dat we de mensen die buiten het arbeidsproces gevallen zijn aan de gang proberen te houden.”

Aart is zo’n beetje elke dag in De Reling te vinden en hij omschrijft zijn functie als "manusje van alles”. Tussen de bestuurlijke taken door werkt hij aan een houten model van het Sliedrechtse raadhuis. ,,Iedereen mag hier zijn eigen hobby’s beoefenen of klusjes komen doen. Ik ben aan dit gemeentehuis begonnen in de hoop mensen te inspireren er aan mee te komen werken. Samen iets doen is nou eenmaal veel gezelliger.”

Aan een andere werkbank is een bezoeker geduldig bezig met het maken van orgelpijpjes. ,,Het is echt een meerjarenplan hoor, maar ik heb er al 56 klaar. De Anders Actieven is echt een uniek project dat je nergens anders in de regio vindt. Je hebt de beschikking over professioneel houtbewerkinggereedschap zoals lintzagen, een elektrische figuurzaag, een vlakdiktebank en een kolomboormachine. En je kunt je materiaal gewoon laten liggen en hoeft niet alles elke keer weer mee naar huis te slepen.”

Dirk Gelderblom die al twaalf jaar actief is bij de projectgroep vertelt dat ze incidenteel ook klusjes voor derden doen. ,,Zo repareren we soms puzzels voor de Merwebolder en maken dingen voor de Printerij en Het Atelier van Gemiva, die ook in De Reling gevestigd zijn.” Dirk kwam binnen via een oproep in de krant voor een Open Dag en begon met Glas Graveren en Houtbranden. Langzamerhand rolde hij het bestuur in waar hij al zes jaar de rol van penningmeester vervult. ,,Maar het belangrijkste vind ik de gezellige contacten onder elkaar. Ik ben hier meestal vijf dagen per week en zou het echt niet willen missen.”

Hans van den Heuvel reed in 1996 volgens eigen zeggen eerst drie keer rond de Beatrixschool voor hij naar binnen durfde. ,,Ik had toch wel erge drempelvrees. En dacht wat moet ik daar bij dat spul. Maar een kennis van me deed hier een cursus tekenen en haalde me over dat ook te gaan doen. Nou dat is niks geworden en toen ben ik me maar op het computeren toe gaan leggen, want dat was toch mijn vak al”, lacht Hans, die nog steeds de computercursussen voor beginners verzorgt.

Collega Jan Lanser kwam op weer een andere manier binnen: ,, Ik deed achttien jaar geleden vrijwilligerswerk bij de kinderboerderij en werd min of meer uitbesteed aan de Anders Actieven om vogelhokjes te gaan maken in de toenmalige timmerwerkplaats in de Beatrixschool. Er was een vacature voor koffiezetter en dat ben ik blijven doen tot de verhuizing naar de Reling.” Tegenwoordig noemt Jan zich onafhankelijk bestuurslid die de projectgroep met adviezen en raad en daad ter zijde staat. Een keer of twee per week is hij in het kantoor van de werkgroep te vinden. Daarnaast doet hij vrijwilligerswerk voor de Stichting Welzijnswerk, die ook in De Reling gevestigd is. ,,De Anders Actieven is bijzonder belangrijk om mensen die daar moeite mee hebben weer structuur en discipline in hun dag te laten aanbrengen en het geeft een stuk verbondenheid.”

Het vijfde en laatste teamlid van de projectgroep is meestal alleen maar op vrijdag in De Reling te vinden als hij de uitslagen van het vissen langs komt brengen. Het werkterrein van Gijs van Noordenne is aan de waterkant. ,,Ik zat 21 jaar geleden net in de VUT toen een kennis van me zei dat hij een mooi baantje voor me wist. Nou daar ben ik ingetrapt en nu organiseer ik nog steeds de viswedstrijden voor bij de Anders Actieven. ‘s Zomers vissen we in Graafstroom en ‘s winters hier in Sliedrecht aan de haven. Je bent gezellig bezig met elkaar en ik doe het zelf ook erg graag.”

De heren zijn blij met de goede contacten met de gemeente. Maar ook zijn er zorgen, want hoewel het erop lijkt dat door de toenemende werkloosheid hun doelgroep zich zal vergroten zijn ze toch wat bevreesd voor bezuinigingen ten gevolge van de kredietcrisis. ,,We hopen dat men inziet dat er voldoende draagvlak is voor een organisatie als de onze.”

De onderlinge samenwerking binnen de projectgroep is prima. ,,Iedereen is gelijk en heeft evenveel te vertellen. We doen hier niet aan voorzitters en andere bazen. En opvallend is dat de mensen die hier eenmaal binnen zijn ook terug blijven komen, dat voelt toch wel als een bekroning op ons werk. En op dat van onze elf vrijwillige docenten. Zonder hen waren we nergens.”

De werkgroep zou haar activiteiten graag uitbreiden met wat nieuwe activiteiten of cursussen. Hiervoor is de groep op zoek naar personen die een leuke hobby hebben en deze willen delen met anderen. Niet alleen creatieve, maar ook technische mensen zijn van harte welkom.

Open Dag Anders Actieven op donderdag 19 augustus van 10.00 tot 16.00 uur in De Reling, Industrieweg 13, Sliedrecht.

Foto 1: Aart 't Hart ,,Samen iets doen is nou eenmaal veel gezelliger."

Foto 2: Een bezoeker is geduldig bezig met het maken van orgelpijpjes

Foto 3: V.l.n.r. Jan Lanser, Hans van den Heuvel, Dirk Gelderblom en Aart 't Hart.

Foto 4: Het werkterrein van Gijs van Noordenne is aan de waterkant

Foto 5: De resultaten van de cursus olieverfschilderen staan te drogen op een kast.

advertentie
advertentie